Главният прокурор Иван Гешев в специално изявление днес показа лист с оставката си и химикал. След което демонстративно пред камерите скъса листа на 8 до 10 парчета и изхвърли боклука на пода. Работил съм само за България и българските граждани. Това бяха първите думи на главния прокурор след поредното искане за оставка. 

Това е моята оставка - главният прокурор показа попълнен лист пред камерите и химикал в другата си ръка. 

Историята помни смелите и Не ме е страх - бяха сред ключовите думи на Гешев.

Той изтъкна, че вчера в 10.00 часа бил привикан да си подаде оставката. Намесили и семейството му. Заплашили го, че в противен случай ще натиснат копчето enter и щели да излязат клипове. Казали му, че е сам на скалата, а там духа вятър.

По думите на Иван Гешев той е жертва на политическата мафия и олигархията.

Кримилица, олигарси и медии в заговор срещу Гешев, държавата и народа

Кримилица, олигарси и медии в заговор срещу Гешев, държавата и народа

В записи, намерени от прокуратурата, се наместват и инициалите ПП и ДБ

Прокуратурата е била атакувана безогледно, според думите на Гешев, като срещу него се обединили политическата мафия и олигархията, защото искали да продължат да крадат. Но политиката трябва да излезе от съдебната власт, категоричен бе Иван Гешев, особено след последната седмица, когато политиката брутално се намесила в работата на прокуратурата.

Иван Гешев разказа назад във времето за различни разговори, срещи, намеци. Интересно бе, че спомена само и единствено три имена, няколко пъти с определението при наказателно преследване "лицето" - Бойко Борисов, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров. Няколко отпратки имаше и към други политици, обобщено с определението "политически боклук".

Всичко започнало преди месеци, когато получил завоалирано предложение от Бойко Борисов за политическа кариера или посланическа - в Израел, или в Турция. Но ескалацията дошла, когато в Украйна заявил, че ако Владимир Путин дойде на посещение у нас, ще го арестуваме според международните ни ангажименти. Гешев припомни, че именно премиерът Борисов подарил кученце на Путин.

Радев не вярва на внезапния катарзис в ГЕРБ за Гешев

Радев не вярва на внезапния катарзис в ГЕРБ за Гешев

Президентът се надява бъдещият премиер на България да узрява своевременно за важните решения

Върхът бил, атентата, който "беше шок за мен", но имал нужда от известно време да осмисли и преодолее случилото се.

Подценил случилото се в следващите дни, като разкритикува безпрецедентната медийна атака срещу него, която се развихрила. Разкритикува и закона за контрола върху главния прокурор. Този закон, според него, е за овладяване на прокуратурата. Според него става въпрос за покушение срещу прокуратурата и опит за овладяване на съдебната власт.

Поради различни причини мълчах, отсече Иван Гешев.

Докато той е бил в командировка, го е замествал Борислав Сарафов. Негов приятел, близък до ГЕРБ, му казал, че Бойко Борисов му се обадил да пита къде е семейството на Гешев и настоял главният прокурор да спре да говори. И това подцених, сподели Гешев, макар и да не стана ясно точно кога се е случило това.

Разговарял и със Сарафов, след позицията му за БТА, който му казал, че нямал избор и го е срам, но трябвало да излезе със становище. На следващия ден докладвал на Гешев, че му заповядали да отиде за интервю за Силвия Великова. Някой трябвало да изгори и това бил Ясен Тодоров. Тодоров пък пуснал в чат, че мишките напускат кораба. Сарафов му го препратил.

Борислав Сарафов няма да подава оставка

Борислав Сарафов няма да подава оставка

Директорът на Националната следствена служба обмисля да поиска оставката на Ясен Тодоров

Друг разговор също преразказа Гешев, след като чул заявката на Мария Габриел да му иска оставката - с политик жена, която считал за приятел. Тя му казала: "Разбери ме, седях до нея, за пръв път го чух."

Той обвини ДПС в предателство и каза, че е изненадан от тяхната позиция.

Борислав Сарафов накарал административен ръководител да пусне становище, смята още той. И друг член на ВСС му споделил, че е притиснат. Но пък редица прокурори му декларирали подкрепа с думите, че в долни опити за преврат няма да участват.

Борислав Сарафов звънял на ръководства на прокуратури в страната.

А когато се върнал в България Иван Гешев получил послание, че ако до 10.00 часа не си подаде оставката, някой ще натисне копчето enter. Не е ясно от кого в посланието, но подозира ГЕРБ. Негов приятел прокурор му се обадил и казал, че Сарафов през няколко души поискал делото "Барселона гейт" да приключи.

На никой не му се е изсипвало това, което се изсипа върху мен, сподели Гешев. Някой го смятал за бъг в системата, по думите му.

Самият Гешев призна, че е размислял какво да направи, с оглед на това че има семейство, но решил, че си струва да се изправи срещу мафията и "този политически боклук в Народното събрание" в името на всички деца на България, за да се спре ограбването на народа.

Прокурорите, поискали оставката му, са мотивирани или сплашени, или подведени. И именно в това личи, че както те, така и главният прокурор по принцип не са всесилни.

Преврат при прокурорите във ВСС – шестима искат отстраняването на Гешев

Преврат при прокурорите във ВСС – шестима искат отстраняването на Гешев

Предлагат ВСС да разгледа казуса с израелския експерт и намесата на главния прокурор

Ясно е какъв е политическият боклук в НС, заяви Иван Гешев. Разбила се опорката, че пази ГЕРБ и ДПС.

Иван Гешев увери, че прокуратурата си върши работата и то само в интерес на страната и народа. Гордея се с прокуратурата, гордея се, че съм главен прокурор на тази прокуратура, допълни той и увери: Ще продължа да работя за българските граждани."

След това Иван Гешев заяви, че смята да довърши мандата си, независимо от всичко. "Време е да бъде изметен политическият боклук", настоя обвинител номер едно.

Според него прокуратурата е единна, макар и "винаги има едно плъхче и няколко мишки", но това е нормално. Учуден е дори, че им е трябвало толкова време, за да изпълзят.

Без възможност за журналистически въпроси приключи изявлението на главния прокурор Иван Гешев, който заедно със присъстващите заместници тръгна да излиза от залата. Главният прокурор обаче се върна да допълни нещо забравено:

Гешев е уведомил Борислав Сарафов, че трябва да прецени дали да си подаде оставката или утре ще внесе искане за неговото отстраняване.

"Да живее майка България!" така окончателно завърши изялението на Иван Гешев.

Лавина от доноси срещу себе си очаква Гешев, но прокуратурата няма да я овладеят

Лавина от доноси срещу себе си очаква Гешев, но прокуратурата няма да я овладеят

Да създадеш една процедура за четири човека не е съдебна реформа