Депутатите от Комисията по правни въпроси създадоха механизъм за контрол над главния прокурор и заместниците му.

Текстовете на Наказателно-процесуалния кодекс минаха с 12 гласа "за" (ПП, ДБ, ГЕРБ-СДС), един "против" (Бранимир Балачев, ГЕРБ-СДС) и 8 "въздържал се" (ДПС, Възраждане, БСП и "Български възход").

Законопроектът на Надежда Йорданова от "Демократична България" бе отхвърлен със 7 гласа "за", 2 "против" и 13 "въздържал се".

Припомняме, миналата седмица по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия при представяне на законопроекта за контрол на обвинител номер едно Крум Зарков заяви, че този законопроект не цели нищо да овладява, а да даде отговори на въпроси, които ги няма.

От своя страна шефът на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов се закани, че ако промените бъдат приети от НС, ще бъдат оспорени в Конституционния съд от прокуратурата, която ги счита за влизане с "кален ботуш" в съдебната система.

Прокуратурата сезира КС, ако се приеме механизмът за контрол на главния прокурор

Прокуратурата сезира КС, ако се приеме механизмът за контрол на главния прокурор

По думите на Борислав Сарафов това е открит опит за овладяване на съдебната система

В контекста на дебатите Марин Маринов от ГЕРБ запита дали се изчерпва изцяло съдебната реформа, ако предложените законопроекти за промени в НПК бъдат приети. "Голяма част от хората искат темата за съдебната реформа да бъде затворена, каза той.

Милен Матеев от "Продължаваме Промяната" каза, че законопроектът, който предвижда механизъм за разследване на главния прокурор, ще се превърне в закон до края на настоящото Народно събрание. Матеев каза още, че в изложените мотиви вносителите са дали отговор на всички притеснения за противоконституционност на нормите в него.

От парламентарната група на ДПС заявиха, че ще се въздържат при гласуването си за механизма за разследване на главния прокурор. Хамид Хамид добави, че от ДПС ще поставят пред парламентарните групи на париите в парламента отново на дневен ред проекта им за конституционни промени, от които "да започне истинската реформа в съдебната власт". Според Хамид Хамид в конституционните промени трябва да залегне още механизъм за разследването на "тримата големи", което да се прави от независим разследващ прокурор, който след края на разследването да стане съдия във върховния съд. По думите му промените трябва да засегнат и правомощията на главния прокурор.

От "Възраждане" са на мнение, че съдебната реформа ще приключи, когато в българското общество се създаде чувство за справедливост.

Александър Николов от "Български възход" добави, че няма как да се провежда съдебна или правна реформа от Народно събрание, което няма сили да излъчи мнозинство и кабинет, който да я извърши. Няма как да се прави реформа в условията на "институционална шизофрения", каза Николов и добави, че законопроектът, предвиждащ механизъм за разследване на главния прокурор, е трябвало да бъде внесен от редовен кабинет, а не от служебен.