Има някои текстове в законопроектите в НПК, които са крайно противоконституционни. Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг в парламента преди заседанието на Комисията по правни въпроси, на която предстои да стане ясно дали ще бъде въведен механизъм по контрол на главния прокурор.

По думите му това е открит опит за овладяване на съдебната система и отстраняване на главния прокурор, както и на председателите на ВКС и на Върховния административен съд. За това Сарафов се надява подбудите за изготвянето на законопроектите да са били чисти и да се дължат на недобро познаване на закона, а не мисли за овладяване на съдебната система. "Предложените пакети законопроекти са противоконституционни", отсече Сарафов и сравни опитите за промени с погазване на Конституцията с кални ботуши.

Той даде да се разбере, че ако текстовете за механизъм за контрол на главния прокурор минат в правна комисия, прокуратурата ще сезира Конституционния съд.

Зарков: Мониторингът пада, когато не говорим, а правим съдебна реформа

Зарков: Мониторингът пада, когато не говорим, а правим съдебна реформа

Приемем ли механизма за разследване на главния прокурор, мониторингът върху България пада

Сарафов обясни, че това, което е предложено, е, че на практика главен прокурор може да бъде отстранен само по сигнал със законен повод, но не и достатъчно данни.

Той се опасява, че ако подобен законопроект бъде приет, то в следващите дни ще има поне 70-80 сигнала, всеки един от които може да е основание да се образува наказателно производство без фактология и доказателства в тях.

Той не смята, че към настоящия момент главният прокурор е безконтролен и безотчетен, при положение, че на всеки три месеца се отчита в Народното събрание. Има и механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор, като последните решения дават възможност при наличие на законов повод и достатъчно данни да бъде образувано наказателно производство, посочи Сарафов, който не се притеснява от работата си.

"Продължаваме промяната" чакат отговори от ВСС за подозренията на нашите съюзници

"Продължаваме промяната" чакат отговори от ВСС за подозренията на нашите съюзници

Настояват за изменения на Конституцията за премахване на неограничената власт на главния прокурор

Всеки един прокурор може да бъде отстранен и да носи дисциплинарна и наказателна отговорност, изтъкна шефът на НСлС. Механизъм за контрол над главния прокурор се иска още делото "Колеви" от 2009 г., но оттогава досега самите условия в прокуратурата и страната са коренно различни и главният прокурор е друг, добави Сарафов.

Борислав Сарафов заяви, че не знае кой какво търгува в парламента, не е на масата на преговори, а е дошъл на правна комисия да изкаже своето компетентно юридическо становище.

МС одобри механизъм за разследване на главния прокурор

МС одобри механизъм за разследване на главния прокурор

Механизмът предвижда наказателен съдия от ВКС да ръководи разследването

Борислав Сарафов уточни, че не е против да има механизъм за разследване на главния прокурор, но желае да има отчетност и отговорност на всеки един в прокуратурата. Механизмите трябва да бъдат коректни и законосъобразни и не могат да бъдат саморазправа, подчерта шефът на НСлС, който негодува, че не всеки избран главен прокурор е престъпник, който трябва да бъде поставен под политически натиск. И в момента в МВР няма механизъм за случайно разпределение на дела, въпреки законовите изисквания за това. МВР е политически орган и се управлява от министър на вътрешните работи. Да се разследва главният прокурор от разследващ полицай, посочен пряко от министъра и избран от него, е пряк път за политическа репресия, каза Сарафов.

Според него липсата на случайно разпределение на дела води до изкривяване на разследването.

Борислав Сарафов отказа да даде повече информация от вече предоставената за издирвания с червена бюлетина на Интерпол британски гражданин Дейвид Бодил, който беше задържан у нас.

ДАНС и МВР докладват на депутатите заплашена или замесена е била Симеонова с британеца терорист

ДАНС и МВР докладват на депутатите заплашена или замесена е била Симеонова с британеца терорист

На нея й е много интересно какво ще кажат службите

По-късно БНР съобщи, че мъжът, застрелял психолога Иван Владимиров, е обвинен в умишлено убийство. Арестуваният е 52-годишният Румен Тончев. Той е задържан за 72 часа и Прокуратурата ще иска да бъде оставен за постоянно в ареста.