"Продължаваме промяната" иска коментари от Висшия съдебен съвет и главния прокурор за изводите на щатския конгресмен Уорън Дейвидсън, че действията и бездействията на прокуратурата ни застрашават сигурността на НАТО и Европа.

В писмото на конгресмена до финансовия министър на САЩ се казва, че "за българския главен прокурор Иван Гешев има доклади за действия, свързани с корупция, които са от особен интерес", както и че има "систематични проблеми с неефективните криминални разследвания и отсъствие на независимост в криминалните разследвания, които засягат главния прокурор" - забележки, отправяни неведнъж и от Съвета на Европа, припомнят от ПП и допълват, че в писмото на Дейвидсън се настоява още, че българската съдебна система е повлияна от поведението на прокуратурата и намира проява в прекратяване на всички разследвания и мерки срещу лица от български произход, санкционирани по силата на закона "Магнитски".

От партията настояват председателят на ВСС и главният прокурор Иван Гешев да направят публични коментари по изложените твърдения и техния международен отзвук.

Американски конгресмен иска ответни действия на подкопаването на акта "Магнитски" у нас

Американски конгресмен иска ответни действия на подкопаването на акта "Магнитски" у нас

Той обръща внимание на важността на България като съюзник в НАТО

От ПП посочват, че това не е първият сигнал от САЩ за видимите ефекти от работата на прокуратурата у нас и припомнят, че в началото на 2021 г. сенаторите Боб Менендес и Джим Риш също са написали писмо за корупцията в България и нейното негативно отражение върху мястото на страната ни на международната карта.

Призоваваме прокуратурата да си свърши работата по знаковите корупционни скандали в България, само част от които са случаите "Капитан Андреево", магистрала "Хемус" и др., настояват от партията.

Те подчертават, че България е извоювала правото си да бъде пълноправен член на ЕС и НАТО. Според тях е недопустимо българската прокуратура да застрашава позицията на страната ни в международната демократична общност и да пречи на българите да живеят като пълноценни граждани на Европа.

По тази причина искат парламентът спешно да приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство. От ПП настояват и за изменения на Конституцията за премахване на неограничената власт на главния прокурор.

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков