Американският конгресмен Уорън Дейвидсън призова Министерството на финансите на САЩ в четвъртък (22 декември) да предприеме действия срещу българския главен прокурор Иван Гешев за "корупционни действия", заплашващи "стабилността и сигурността на съюзниците от НАТО в Европа", разкрива документ, с който разполага порталът EURACTIV.

Представяме материала без редакторска намеса.

Дейвидсън, републикански конгресмен и член на Комитета по финансови услуги на Камарата на представителите, изпрати писмо до министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, в което предупреждава, че "по-голямата част от зловредното руско влияние е съсредоточено в Югоизточна Европа, включително сред страни от НАТО като България" и че " явното пренебрегване на санкциите на САЩ от страна на българския главен прокурор е неприемливо и трябва да бъде разгледано".

В писмото конгресмен Дейвидсън се позовава на статията на EURACTIV относно решението на български съд, според което актът Магнитски на САЩ не може да се прилага в България.

През юни 2021 г. Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ санкционира за корупция трима българи и техните мрежи, включващи 64 субекта.

Ходът беше част от най-голямата акция по акта Магнитски, предприета за един ден, насочена срещу повече от 65 физически и юридически лица за техните значими корупционни действия в България.

Акцията бе насочена срещу видния български хазартен магнат Васил Божков, бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски и зам.-шефа на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Твърди се, че Божков неколкократно е подкупвал държавни служители, сред които настоящ политически лидер и бивш председател на вече премахнатата Държавна комисия по хазарта, обявиха от САЩ.

Пеевски е медиен магнат и български депутат и често е бил свързван с корупция, използвайки търговия с влияние и подкупи, за да се предпази от обществен контрол и да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество, според Министерството на финансите на САЩ.

Съобщава се, че Пеевски е използвал Желязков за провеждане на схема за подкупване, включваща български документи за пребиваване на чужденци и подкупване на държавни служители чрез различни средства в замяна на тяхната информация и лоялност, твърдят САЩ.

В писмото си Дейвидсън пише, че посочените лица по акта Магнитски са изнудвали действащи министри с наказателни обвинения от българската прокуратура.

"Използването като оръжие на висшата прокуратура в полза на организираната престъпност и корупцията е сериозен проблем на важен съюзник на НАТО и като цяло в Балканския регион", пише Дейвидсън.

Той изрази съжаление, че "виждаме само ескалация на неправомерното поведение на българската съдебна система" от март 2021 г., когато Комисията по външни отношения на Сената излезе с двупартийно изявление, осъждащо "продължителната корупция, намаляването на свободата на медиите, политизирането на съдебната система".

На 4 март 2021 г. двама американски сенатори от Комисията по външни работи излязоха със знаково съвместно изявление, че ширещата се корупция, липсата на свобода на медиите и политизирането на съдебната система застрашават отношенията между САЩ и България.

Изявлението бе подписано от председателя на Комисията по външни работи към Сената на Конгреса на САЩ Боб Менендес и сенатор Джим Риш.

Двамата сенатори написаха, че САЩ ще подкрепят действията за възстановяване на медийната независимост и върховенството на закона в България. Българският президент Румен Радев определи оценката на двамата американски политици като "смазваща", а управляващата тогава дясноцентристка партия ГЕРБ се опита да я омаловажи.

Само четири месеца по-късно Министерството на финансите на САЩ наложи санкции по глобалния Закон Магнитски срещу Пеевски и Божков.

Българската прокуратура започна разследване по обвиненията в корупция от САЩ, но не откри такива. Разследването срещу Пеевски беше прекратено точно година по-късно с аргумента, че прокуратурата не е открила никакви данни за извършено престъпление.

Пеевски внесе съдебен иск в САЩ да го махнат от списъка "Магнитски"

Пеевски внесе съдебен иск в САЩ да го махнат от списъка "Магнитски"

В иска се посочва, че няма доказателства за неправомерни действия от негова страна

Гешев каза, че санкциите по акта "Магнитски" са административно-политически инструмент на САЩ, който няма задължителна правна сила в България.

Конгресмен Дейвидсън написа, че "информациите за корупционни действия на българския главен прокурор Иван Гешев будят особено безпокойство".

"Българската критична инфраструктура и отбранителни компании се прехвърлят рутинно на руски санкционирани банки и други корумпирани елементи въпреки санкциите.

Той посочи още, че българските разследващи журналисти е трябвало да бъдат предупредени от посолството на САЩ за непосредствена заплаха само дни след като са съобщили за корупционни обвинения срещу Гешев.

"Тези действия пряко застрашават стабилността и сигурността на съюзниците от НАТО в Европа и имат за цел да подкопаят (закона Магнитски)..." Явното пренебрегване на санкциите на САЩ от страна на българския главен прокурор е неприемливо и трябва да бъде разгледано", пише конгресменът.

Спецпрокуратурата прекрати проверките по списъка "Магнитски" срещу Пеевски и Илко Желязков

Спецпрокуратурата прекрати проверките по списъка "Магнитски" срещу Пеевски и Илко Желязков

Причината за това е липсата на данни за извършено престъпление