Американски законодатели призоваха България да зачита демократичните ценности и върховенството на закона, докато страната се подготвя за национални избори през следващия месец, предупреждавайки, че настоящото състояние на вътрешните работи на страната представлява "сериозни предизвикателства" за двустранните отношения, съобщава "Свободна Европа".

В изявление от 4 март - ден преди официалната кампания за българските парламентарни избори в началото на април - депутатите заявиха, че биха искали да видят по-силни отношения с източноевропейската държава, включително по въпросите на сигурността и енергетиката.

Въпреки това, "постоянната корупция, намаляващата свобода на медиите, политизирането на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България", председателят на комисията по външни отношения на Сената Боб Менендес (демократ-Ню Джърси) и Джим Риш (републиканец-Айдахо), обясняват в изявление.

"С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защити тези ценности", допълват те.

България е разтърсена от демонстрации миналото лято, когато хиляди граждани излязоха на улиците в знак на протест срещу нарастващото възприятие за корупция при премиера Бойко Борисов, който ръководи страната през по-голямата част от последното десетилетие.

България, членка на Европейския съюз и НАТО, постигна най-ниски резултати в блока както в Индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и в Световния индекс за свобода на словото на "Репортери без граници".

Делян Пеевски, медиен магнат и депутат, близък до Борисов, представлява около 80% от печатните медии в България, както и от частни телевизионни мрежи и уебсайтове, според "Репортери без граници", което му дава огромно влияние, особено по време на изборния сезон.

"Тази класация подчертава широтата на предизвикателствата, пред които е изправена България. Българското правителство и съдебна система трябва да работят за поддържане на върховенството на закона за всички, а не само за някои, а медиите трябва да имат свободата да съобщават истината, без да се сблъскват с тормоз, насилие или наказание", обясняват сенаторите.

Ерозия на демокрацията и свободата в България отчита Freedom House

Ерозия на демокрацията и свободата в България отчита Freedom House

Авторитарните играчи стават по-смели по света, около 25% от хората по света живеят в напълно свободни страни

Антиправителствените протести от миналата година бяха предизвикани отчасти от твърденията, че управляващата партия ГЕРБ на Борисов се контролира от задкулисието на Пеевски и неговото "Движение за права и свобода".

Президентът Румен Радев, който подкрепи протестиращите, повдигна обвинение, че "мафия" контролира правителството на Борисов и прословутата политическа прокуратура на страната.

Две богати български семейства наеха базираната във Вашингтон лобистка фирма Alexandria Group International миналата година, след като правителството на Борисов образува наказателни дела срещу тях. Семействата твърдят, че правителството се опитва незаконно да отнеме активите им.

В доклад за депутатите в Капитолия, Alexandria Group International описва Пеевски като един от "ключовите архитекти на демократичния упадък на България и превъщането й в престъпна държава", включително отнемането на частни активи чрез извънправни средства.

През декември Пеевски нае BGR Group, третата по големина лобистка фирма във Вашингтон, за да му помогне с "проблеми в САЩ". Нито представител на Пеевски, нито BGR отговориха по това време на молба за коментар.

Партията на Борисов се очаква да получи най-много гласове на изборите през април, според последните данни от социологическите проучвания. Неговата ГЕРБ се изправя срещу множество партии, включително няколко стартиращи.

Неуспехът на Борисов да се бори с корупцията и да поддържа върховенството на закона не са единствените въпроси, които притесняват Съединените щати.

България продължи да напредва със своя участък от тръбопровод, който ще пренася природен газ от Русия до Сърбия през Турция и България.

Тръбопроводът позволява на Русия да пренасочи част от износа на природен газ, предназначен за Балканите и Централна Европа, около Украйна.

Вашингтон се противопоставя на проекта и заплашва да го санкционира с мотива, че той засилва влиянието на Кремъл върху европейския енергиен сектор и лишава Киев от необходимите транзитни такси.

Борисов и Вучич увековечени на фона на "Балкански поток"

Борисов и Вучич увековечени на фона на "Балкански поток"

Картината е подарена по протоколен път и в пресслужбата на МС не разполагат със снимки