По-малко от една пета от хората по света сега живеят в напълно свободни страни. В развиваща се Европа и Централна Азия само 10 от 28 държави са класифицирани като напълно свободни, пише Emerging Europe.

Авторитарните играчи стават по-смели през 2020 г., когато основните демокрации се обърнаха навътре, допринасяйки за 15-та поредна година на упадък на глобалната свобода, според Freedom in the World 2021, годишната оценка на всяка държава по политически права и граждански свободи, публикувана от Freedom House , американска организация, която провежда изследвания и застъпничество за демокрацията, политическата свобода и правата на човека. 

"Резултатите от тази година напълно ясно показват, че все още не сме спрели авторитарния порив", коментира Сара Репучи, вицепрезидент по изследвания и анализи на Freedom House. "Демократичните правителства ще трябва да работят солидарно помежду си, както и с защитниците на демокрацията и защитниците на правата на човека в по-репресивни условия, ако искаме да обърнем 15-годишния натрупан спад и да изградим по-свободен и мирен свят."

Докладът понижи резултатите за свобода на 73 държави, представляващи 75% от световното население. В развиваща се Европа и Централна Азия 12 държави отбелязаха спад на свободата през 2020 г., докато само шест подобриха резултатите си.

Словения е с най-висок резултат (95/100), Туркменистан - най-нисък (2/100), България е с резултат (78/100), като отбелязва спад на свободата от 2 точки, а демократичният статут намалява с 1 точка. Най-големият спад на свободата в региона се наблюдава в Беларус и Киргизстан, докато най-голямо подобрение с 3 точки има в Северна Македония (66/100).

65% от българите не вярват в честността на изборите у нас

65% от българите не вярват в честността на изборите у нас

Под 1/5 смятат, че страната се управлява според волята на народа

Правителствените отговори на пандемията Covid-19 изостриха световния демократичен упадък. Репресивните режими и популистките лидери работиха за намаляване на прозрачността, популяризиране на невярна или подвеждаща информация и репресии върху споделянето на неблагоприятни данни или критични възгледи. Много от онези, които изразиха възражения срещу държавното управление на пандемията, бяха изправени пред тормоз или наказателни обвинения.

Заключванията понякога бяха прекомерни, политизирани или брутално налагани от агенциите за сигурност. А антидемократичните лидери в целия свят използваха пандемията като прикритие, за да отслабят политическата опозиция и да консолидират властта.

Всъщност много от негативните събития през годината вероятно ще имат трайни последици, което означава, че евентуалният край на пандемията няма непременно да предизвика незабавно съживяване на демокрацията.

Например в Унгария правителството на министър-председателя Виктор Орбан пое извънредни правомощия по време на здравната криза и ги използва неправомерно, за да оттегли финансова помощ от общини, водени от опозиционни партии. По-късно през годината Унгария прие конституционни изменения, които допълнително засилиха изпълнителната власт.

Унгария е единствената държава-членка на ЕС, която не е класифицирана като Свободна.

Демокрацията все пак демонстрира своята приспособимост при уникалните ограничения на света, засегнат от COVID-19. Бяха проведени редица успешни избори във всички региони и в страни на всички нива на доходите, включително в Черна гора и в Боливия, което доведе до подобрения.

Съдебните органи в много случаи, като Гамбия, държат лидери отговорни злоупотреби с власт, като осигуряват значителни проверки на изпълнителната власт и допринасят за леки глобални придобивки за съдебна независимост през последните четири години.

В същото време журналисти дори в най-репресивната среда като Китай се опитват да хвърлят светлина върху правителствените нарушения, а обикновените хора от България до Индия и Бразилия продължаваха да изразяват недоволство по теми, вариращи от корупцията и системното неравенство до неправилното действие със здравната криза, давайки на своите лидери да разберат, че желанието за демократично управление няма да бъде лесно потушено.

Кой ще управлява света през 2021г.?

Кой ще управлява света през 2021г.?

Пандемията от Ковид-19 ще промени глобалната ситуация, но в света след Ковид демокрациите не са казали последната си дума