България си запазва 111-о място по свобода на словото в списъка от 180 държави. Това посочва ежегодният доклад на "Репортери без граници", цитиран от БНР.

В частта от доклада за нашата държава, озаглавена "Черната овца на ЕС" се посочва, че състоянието на медиите не се е подобрило въпреки големия международен натиск.

Посочва се опитът за временно отстраняване на Силвия Великова от ефира на програма "Хоризонт", принуждаването на журналисти от Нова ТВ да напуснат, а за Българската национална телевизия е записано, че редакционната политика се е променила от неутрална към проправителствена.

"Репортери без граници": Медийна свобода в Китай можеше да предотврати пандемията от коронавиурс

"Репортери без граници": Медийна свобода в Китай можеше да предотврати пандемията от коронавиурс

Организацията критикува китайските власти за програмата им за налагане на цензура

България остава последна в Евросъюза в класацията. От европейските държави в списъка на "Репортери без граници" след България се нареждат единствено Русия, Беларус и Турция.

Пандемията от коронавирус засилва заплахата за свободата на словото по света, а авторитарни държави като Китай и Иран възпрепятстват информация за разпространението на болестта.

В доклада се посочва, че пандемията е насърчила някои режими да се възползват от факта, че хората са в шок и са наложени мерки, които не биха били приети в нормално време.

В класацията на "Репортери без граница" за състоянието на медиите в държавите има големи размествания в сравнение с миналата година.

Все още Скандинавските държави са начело на списъка с най-свободните медии, а изолирани държави като Туркменистан и Северна Корея са на дъното.

Китай и Иран са съответно на 177-мо и 173-то място и са обвинени в налагане на цензура за разпространението на коронавируса.