Ако имаше медийна свобода в Китай, можеше да се предотврати превръщането на епидемията от коронавирус в пандемия, вярват от неправителствената организация "Репортери без граници", цитирани от "Индипендънт".

Организацията критикува китайските власти за програмата им за налагане на цензура в началните етапи на пандемията, подчертавайки, че прикриването на информация се доказа като "смъртоносно". Също се предупреждава, че лидерите с голяма власт капитализират настоящия климат на ограничаване на медийната свобода. "Репортери без граници" като пример дават унгарския премиер Виктор Орбан, който си осигури нова власт да наказва журналисти, ако подкопават отговора на правителството срещу коронавируса.

Китай цензурира академичните изследвания за произхода на коронавируса

Китай цензурира академичните изследвания за произхода на коронавируса

Според новата политика всички академични проучвания за Covid-19 ще подлежат на допълнителна проверка

Ако имаше медийна свобода в Китай, ако имаше разобличители, на които не им се затваряше устата, можеше да се предотврати превръщането му в пандемия, коментира Ребека Винсън, директор на британското бюро на "Репортери без граници", пред Си Ен Ен. Според Винсън, ако истината беше съобщена възможно най-рано, това щеше да позволи на света да реагира вероятно по-рано и по-сериозно. Последствията от задушаването на медийната свобода реално са смъртоносни, изтъкна тя.

В Световния индекс за медийна свобода Китай е на 177 място. Първите 10 се заемат от Норвегия, Финландия, Дания, Швеция, Холандия, Ямайка, Коста Рика, Швейцария, Нова Зеландия и Португалия. САЩ са на 45-о място.