Депутатът в 47 Народно събрание от ДПС Делян Пеевски е завел съдебен иск пред съдебна институция в САЩ за отмяна на наложената му санкция по закона "Магнитски", съобщиха от пресцентъра на Движението за права и свободи.

От партията уточняват, че искът е срещу Държавния департамент, Министерството на финансите на САЩ и Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC). От ДПС допълват, че в него се посочва, че липсват каквито и да било доказателства за неправомерни действия на Делян Пеевски и че до момента американската администрация не е предоставила такива доказателства на неговите адвокати, въпреки многократно отправените искания за това.

От Движението за права и свободи информират, че според юридическите представители на Пеевски от "Morgan, Lewis & Bockius" това е съществено нарушение, което прави санкцията незаконосъобразна и нарушава правото на защита му.

Припомняме, че на 2 юни 2021 г. САЩ обявиха трима българи, които попадат под санкциите на Глобалния закон Магнитски - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Спецпрокуратурата прекрати проверките по списъка "Магнитски" срещу Пеевски и Илко Желязков

Спецпрокуратурата прекрати проверките по списъка "Магнитски" срещу Пеевски и Илко Желязков

Причината за това е липсата на данни за извършено престъпление