Два са важните законопроекта в сферата на правосъдието. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Крум Зарков по време на заседанието на правната комисия в Народното събрание, като не изключи важността да се гласува и антикорупционното законодателство.

Най-важни са НПК и Законът за съдебната власт, където се включва механизмът за разследване на главния прокурор, стана ясно от думите му. Това ни гарантира, че ще отпадне механизмът за мониторинг върху страната ни, според Крум Зарков. Или най-малкото ще е сериозно основание да настояваме това да се случи.

Това ще е доказателство, че у нас не само се говори за съдебна реформа, но и че такава се прави, според него.

Надявам се Народното събрание да има време да приеме всички законопроекти на Министерството на правосъдието, пожела си Зарков.

Крум Зарков: Съветът на Европа одобри механизъм за разследване на главния прокурор

Крум Зарков: Съветът на Европа одобри механизъм за разследване на главния прокурор

Идеята е разследващия да не е лице от прокуратурата, заради йерархическата зависимост

Припомняме, че именно с аргумент за отпаднал мониторинг и изпълнение на условията за влизане в Шенген, много български политици настояваха, че е неоснователно да ни спират за влизане в свободното европейско пространство. Ежегодният мониторинг върху страната ни в областта на вътрешния ред и правото отпадна през 2019 г., но реално Европейският съвет не е гласувал решение и страната ни продължава да бъде под наблюдението за върховенство на закона. Това се доказа и от включването като основно изискване за съдебна реформа в Плана за възстановяване и устойчивост

След окончателното и поредно спиране за Шенген през декември 2021 г. президентът Румен Радев също настоя за приемане на законодателството и извършване на съдебната реформа. 

В същото време Народното събрание не прие дори и на първо четене законодателството за защита на свидетелите и подаващите сигнали за корупция. 

15 закона по ПВУ чакат депутатите да се сетят за тях, подсеща Пеканов

15 закона по ПВУ чакат депутатите да се сетят за тях, подсеща Пеканов

Първият транш от 1,37 млрд. евро по ПВУ е преведен