Парламентът отхвърли на първо четене и двата проекта на Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.

Единият беше внесен от Министерския съвет (МС), другият - от Надежда Йорданова ("Демократична България") и група народни представители. И двата законопроекта въвеждаха изискванията на европейска директива относно защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на ЕС.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков посочи, че със законопроекта се транспонира директива, която е трябвало да бъде въведена в българското законодателство през 2019 г. и сега сме в наказателна процедура. Този закон е от Плана за възстановяване и устойчивост и то от онази част, която да бъде факт до края на годината, за да получим втория транш, отбеляза той.

Със законопроекта на МС се предвиждаше изграждането на канал за вътрешно подаване на сигнали и създаването на централен орган за външно подаване на сигнали. За външен орган за подаване на сигнали се предлагаше да бъде определена Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Предвиждаше се предоставянето на защита на лицата, подаващи сигнали.

Вторият законопроект - на ДБ, припокрива до голяма степен първия, но предлагаше и анонимизиране на личните данни с криптографски методи и средства.