България ще влезе следващата година в Шенген, работейки с Нидерландия и Австрия. На този съвет, заедно с Румъния отново ще повдигнем темата. Това заяви пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев.

Той посочи, че страната ни иска да се ангажира с ясни времеви срокове. Държавният глава поясни, че сме изпълнили критериите за членство и няма да се връщаме назад. Румъния осъзнава, че най-добрата стратегия е двете страни да вървим заедно, поясни президентът.

Радев подчерта, че целта е най-късно през октомври да се присъединим към шенгенското пространство. Той поясни, че за целта е ключово през януари НС да приеме два важни закона - за отговорността на главния прокурор и антикорупционния закон.

След наложеното вето от Австрия и Нидерландия на 8 декември, президентът и вътрешния министър Иван Демерджиев изразиха мнение, че страната ни може да се присъедини през пролетта на 2023 г.

По думите на Радев Шенген означава премахване на опашките по границите, бърз достъп на производителите до пазара и по-големи приходи от чужди инвестиции.

Време е да заемем полагащото ни се достойно място в европейското семейство. Страните оценяват усилията ни в охраната на границата и борбата с нелегалната миграция, каза още държавният глава.

Радев звънна на Урсула фон дер Лайен за Шенген през 2023 г.

Радев звънна на Урсула фон дер Лайен за Шенген през 2023 г.

Темата ще бъде обсъдена и на предстоящото този месец заседание на Европейския съвет в Брюксел

Коментар по темата направи и нидерландският премиер Марк Рюте. Той заяви, че иска от България да приключи механизма за мониторинг на Шенгенската информационна система и нова оценка по Механизма за сътрудничество и проверка.

По думите му това може да се направи до лятото и по този начин да се отвори вратата за влизане на България в Шенген.

"Както казах преди, не казваме "не", а "не сега". Трябват ни още две неща от България - да приключи механизмът за мониторинг на Шенгенската информационна система и второ, нова оценка по механизма за сътрудничество и проверка, поясни Рюте.