Съветът на Европа одобри механизъм за разследване на главния прокурор. Това заяви в ефира на БиТиВи служебният правосъден министър Крум Зарков.

Той уточни, че законопроектът е разработен от миналия парламент. По думите му идеята е разследващия да не е лице от прокуратурата, заради йерархическата зависимост. Зарков посочи, че законопроекта е бил изпратен на Венецианската комисия, която го е върнала с леки забележки. След направените корекции той е бил изпратен в Съвета на Европа, където е получил одобрение.

Според Зарков този механизъм е и в интерес на главния прокурор.

Правосъдният министър коментира и темата за Шенген. Той посочи, че Нидерландия ни е блокирала поради вътрешнополитически причини. Зарков поясни, че България е изпълнила всички критерии. Нидерландия използва мониторинга върху съдебната ни система и върховенството на закона. Не пожела да чуе, че се работи по тези теми. Трябва да си довършим работата, защото тези закони са важни за нас, допълни той.

По отношение на промените в изборния кодекс Зарков заяви, че резултатите на БСП не зависят от начина, по който се гласува. Машинното гласуване не е панацея, но е гаранция за по-честен вот. БСП обаче изостави тази битка и мина от другата страна на барикадата, уточни правосъдния министър. По думите му тези промени са вредни и закона трябва да бъде преосмислен.

По темата за съставяне на правителство с първия мандат Зарков посочи, че не е оптимист заради липсата на мнозинство.