Не очакваме нов мониторингов доклад от Европейския съюз. България е единствената държава, която се придържа към критериите за бюджетен дефицит.

Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред bTV. 

Външният министър увери, че няма промяна в позицията на Европейската комисия и няма нищо различно от миналата есен. Няма да има нов мониторингов доклад и няма промяна за мониторинга върху правосъдието. Някой е направил копи-пейст от доклада от миналата година, когато докладът още не бил излязъл, смята външният министър.

Мониторингът над страната ни щял да отпадне

Мониторингът над страната ни щял да отпадне

От ЕК посочват обаче, че решението все още не е взето окончателно

Вицепремиерът изтъкна, че реформите не се правят заради някого, а заради българските граждани. Реформата е процес и тя трябва да продължи, настоя Захариева.

Тя подчерта, че докладът за сътрудничество и проверка не може да възпрепятства по някакъв начин пътя ни към чакалнята на еврозоната.

България отваря границите си за ЕС и Шенген от 22 май

България отваря границите си за ЕС и Шенген от 22 май

Облекчават мерките за карантина

Външният министър изтъкна още, че от днес за краткосрочни бизнес пътувания до Европейския съюз няма да има карантина. 

По отношение на сезонните работници препоръката на Министерство на външните работи е да се пътува само в краен случай. Бавно, с премерен риск се връщаме към нормаността, каза външният министър.

Във връзка с присъединяването на Северна Македония в Европейския съюз и дали България може да бъде спирачка към това, Захариева отбеляза, че единствено и само те мoгат да бъдат спирачка към влизането си в ЕС, а не България.