Мониторинговият механизъм за сътрудничество и проверка за България ще отпадне и няма промяна в позицията на Европейската комисия по този въпрос.

Това заяви говорител на Европейската комисия пред bTV.

До объркването се стигнало след публикувания вчера от Комисията списък с препоръки за отделните страни членки за 2020 г. В една от тях се казва, че обявеният за вдигнат миналата година механизъм за сътрудничество и проверка за България ще продължи да действа.

По информация на bTV към момента се изяснява причината за използваната в препоръките формулировка и по-специално следния пасаж: "Тези въпроси са предмет на мониторинг по Механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България.

Брюксел продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията

Брюксел продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията

Очаква стабилни резултати и присъди за корупция по високите етажи на властта

От Брюксел отбелязват, че действително все още не е взето окончателното решение за падане на мониторинга. "Процесът изисква ЕК да вземе под внимание наблюденията на Съвета на ЕС, както и на Европейския парламент, преди да се вземе окончателно решение по отношение на Механизма за сътрудничество и проверка за България. Препоръките в рамките на Европейския семестър отразяват ситуацията", подчерта говорителят на комисията.

Категоричната позиция на сегашния състав на ЕС, обаче, е, че България е изпълнила в достатъчна степен поставените цели и, от тази гледна точка, няма разлика с оценката на комисията "Юнкер", която препоръча отпадането на механизма.

Говорителят на ЕК посочва още, че върховенството на закона у нас ще продължи да бъде обект на наблюдение, но в рамките на все още нефункциониращия общ мониторинг на всички членки на общността, работата по който продължава.

БСП напомня на Данаил Кирилов да си подаде оставката

БСП напомня на Данаил Кирилов да си подаде оставката

Заради мониторинга на ЕК

Припомняме, че вчера стана ясно, че Брюксел продължава да наблюдава съдебната реформа борбата с корупцията у нас. 

По този повод от БСП днес припомниха на правосъдния министър Данаил Кирилов, че е обещал да си подаде оставката, ако мониторингът над страната не падне. 

В негова защита шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че била интерпретацията, че мониторингът не е отпаднал и призова социалистите да четат