Този законопроект не цели нищо да овладява, нищо да нарушава, а напротив - да даде отговори на въпроси, които ги няма. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков на заседанието на ресорната парламентарна комисия при представяне на законопроект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, внесен от Министерски съвет, които предвиждат създаване на механизъм за разследване на главния прокурор.

Преди заседанието на правна комисия пред медиите шефът на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов се закани, че ако промените бъдат приети от НС, ще бъдат оспорени в Конституционния съд от прокуратурата, която ги счита за влизане с "кален ботуш" в съдебната система. 

Днес в правната комисия на парламента ще бъдат обсъдени на първо четене шест законопроекта, които предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които разглеждат редица въпроси като въвеждането на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство от прокуратурата, ефективността на наказателното производство, ролята на подсъдимия и на пострадалите от престъпления. Предвижда се и нов ред за освобождаване от длъжност на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Зарков добави, че ако пакетът от законодателни промени бъде приет, "от България, в международен план, ще бъде свалено петно, а за българските граждани ще бъде ясно, че никой не е над закона". Също така политическият дебат, свързан със съдебната власт "ще може най-сетне да напредне".

Крум Зарков: Свърши времето за загрявка за съдебна реформа

Крум Зарков: Свърши времето за загрявка за съдебна реформа

Нужни са не само добри знаци, а и действия, всеки загубен ден е проблем

Той обясни, че промените в НПК, предложени от Министерски съвет ще доведат до три много важни за България неща: българският политически дебат за съдебната реформа ще може да напредне, България ще може да счита, че е направила каквото може по силите си пред европейските си партньори и че от България в международен план ще бъде свалено петно и за българските граждани ще е ясно, че никой не е над закона.

Механизмът предвижда наказателен съдия от Върховния касационен съд (ВКС), от Апелативен съд или Окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС, да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има необходимост от това. Този ad hoc (специален) прокурор ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и ще се определя на случаен принцип от списък, предварително одобрен от Наказателната колегия на ВКС, ако е дал преди това съгласие за това.

В тази си функция, специалният магистрат ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура. С одобрените от правителството промени се въвежда и вътрешен прокурорски контрол на действията на разследващия главния прокурор, добави Крум Зарков. Контролът ще бъде извършван от друг наказателен съдия от върховния съд, който ще изпълнява длъжността заместник-главен прокурор и ще бъде избиран по същия ред, но само в случай, че срещу главния прокурор има повдигнато обвинение. Разследващите органи ще са разследващи полицаи, определени със заповед на министъра на вътрешните работи или разследващи митнически инспектори, определени със заповед на министъра на финансите.

Крум Зарков: Губим милиони от бавенето на антикорупционните закони

Крум Зарков: Губим милиони от бавенето на антикорупционните закони

При нови избори БСП ще е отново надолу, според социалиста

Делата за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или негов заместник, ще са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд, а отказът от образуване на досъдебно производство ще подлежи на съдебен контрол на две инстанции.

Бившият правосъден министър и настоящ депутат от "Демократична България" Надежда Йорданова представи виждането на формацията за промени в НПК на първо гласуване. Тя уточни, че законопроектът на ДБ не се различава от този на Министерски съвет - от формацията също настояват да има механизъм за контрол на главния прокурор и заместниците му. Йорданова обаче поясни, че България е обект на три мониторинги механизма - освен механизмът за сътрудничество и взаимопомощ, България е обект на мониторинг и от Съвета на Европа. Решаването на тези дългогодишни проблеми относно създаването на механизъм за разследване на главния прокурор, намаляване на влиянието на главния прокурор в съдебната власт и усъвършенстване на досъдебното производство са важни елементи, за да се решат вътрешните проблеми в България. Трябва да е ясно, че няма нито един от нас, който да стои над закона, категорична бе Йорданова.

Зарков: Мониторингът пада, когато не говорим, а правим съдебна реформа

Зарков: Мониторингът пада, когато не говорим, а правим съдебна реформа

Приемем ли механизма за разследване на главния прокурор, мониторингът върху България пада

С въвеждането на фигура, която да гарантира независимо разследване на съмнения или законов повод за разследване на главния прокурор и негови заместници за извършено престъпление, ДБ добавя допълнителен елемент - при положение, че не се установи наличието на данни за престъпление, да бъдат събрани доказателства за извършени други нарушения било за главния прокурор, било за неговите заместници.

Законопроектът на ПП за промени в НПК касае разследващите полицаи да провеждат досъдебно производство, което е ясен принцип за разделение на властите.

Цвета Рангелова от "Възраждане" представи промените в законопроектите на НПК, подготвени от формацията на Костадин Костадинов. С промените, за които настояват "Възраждане" са постигане на един по-обективен бърз наказателен процес в неговата досъдебна фаза. Целите: разследващите полицаи с бързина и самостоятелност да преценят кога и при какви данни да образуват досъдебно производство.

Стъпка напред в съдебната реформа отчитат от ПП

Стъпка напред в съдебната реформа отчитат от ПП

До голяма степен обхваща всичко, което не изисква конституционна промяна

Припомняме, искането и нуждата да се създаде механизъм за контрол над главния прокурор у нас датира още от 2009 г. от решението на съда в Страсбург, който постанови, че бившият главен прокурор Никола Филчев е възпрепятствал разследване на убийството на прокурор Николай Колев, който бе прострелян пред дома си през 2002 г.

Предложенията за въвеждане на тези законодателни промени датират още от 44-то Народно събрание, но през изминалите две години на предсрочни избори и краткосрочни парламенти, така и не стигнаха до пленарна зала. В частта съдебна реформа депутатите гласуваха само закриването на специализираното правосъдие, което стана в предишния парламент.