Най-важното може би е прословутата съдебна реформа, за която всички говорят и се упражняват. Написани са законопроекти, които са готови да бъдат обсъждани и отговарят за написването на стандартите, тъй като са съставени от няколко екипа, преговорени са с европейските институции и тук става дума вече само и единствено за политическа воля за тяхното приемане. Това заяви правосъдният министър Крум Зарков пред журналисти в отговор на въпрос дали са застрашени Шенген и Плана за възстановяване и устойчивост, ако не бъде приети промените в НПК.

Коментарът си той направи, след като награди ученици и студенти за написването на есе на тема "Правата на човека - онлайн и офлайн" в ресорното ведомство.

Зарков не вижда никаква причина, поради която да отлагаме нещо, което всички знаят, че трябва да се свърши. Някои от сроковете за Плана за възстановяване и развитие вече изтекоха и всеки ден забавяне поставя под риск милиони средства и евра. За Шенген неформално и несправедливо бяхме спрени, но като аргумент използваха липсата на законопроектите за НПК, посочи той.

Това, че утре ще се разглежда в правна комисия законопроектът за отговорността на главния прокурор и механизмът за неговото разследване, е добър знак. Добри знаци имаше няколко вече и надявам се добрите знаци да се превърнат в добър резултат. Всеки загубен ден е проблем, изтъкна Зарков.

Искането и нуждата да се създаде механизъм за контрол над главния прокурор у нас датира още от 2009 г. от решението на съда в Страсбург, който постанови, че бившият главен прокурор Никола Филчев е възпрепятствал разследване на убийството на прокурор Николай Колев, който бе прострелян пред дома си през 2002 г.

Зарков: Мониторингът пада, когато не говорим, а правим съдебна реформа

Зарков: Мониторингът пада, когато не говорим, а правим съдебна реформа

Приемем ли механизма за разследване на главния прокурор, мониторингът върху България пада

Той посочи, че въпросът за механизма за разследване на главния прокурор е на дневен ред от 2009 г. и ако нямало съпротива, вече нямало да се обсъжда и всичко щяло да е факт. "Не ми се иска да говоря за съпротива, а ми се иска да говоря за разбиране и се надявам достатъчно наброй депутати да са разбрали, че му е дошло времето на този закон, а и на другите закони по Плана за възстановяване. Ако говорим за по-кратък период на действие на Народното събрание, то приемането на НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и антикорупционния закон, са най-важни. Дано има време да се приемат и другите закони", коментира Зарков.

15 закона по ПВУ чакат депутатите да се сетят за тях, подсеща Пеканов

15 закона по ПВУ чакат депутатите да се сетят за тях, подсеща Пеканов

Първият транш от 1,37 млрд. евро по ПВУ е преведен

Запитан за излязлата в медиите преди празниците информация, че американски конгресмен е изпратил писмо до Министерство на финансите в САЩ с позиция, че главният прокурор в България трябва да бъде санкциониран, Зарков заяви, че никой не е над закона - нито главният прокурор, нито министрите, нито най-богатите. Затова трябва серия от стъпки, иначе ще получаваме писма, доклади, аргументи и спирачки. Нямаме право да държим българските граждани заложници на нерешени проблеми и се надявам достатъчно народни представители в парламента да го разберат, каза още Зарков.

На въпрос на News.bg дали е готов да остане служебен министър на правосъдието, ако не се състави правителство с третия мандат, Зарков заяви, че е още рано да отговори, но призова депутатите да се съсредоточат в следващите няколко седмици, които предстоят. Той се надява да има мнозинство в парламента, за да се приемат необходимите антикорупционни закони.

Зарков отказа да коментира кой може да бъде избран за последния трети мандат за съставяне на правителство - дали на БСП, на Демократична България или на "Български възход".