Генерал Бойко Борисов е разговарял по телефона с главния прокурор Никола Филчев, стана ясно след приключилото съвещание на директорите на националните служби на МВР. По думите на Борисов Филчев е очаквал да се лансира версията, че стои зад убийството на прокурора Николай Колев и бил много разстроен от този факт.

От последния час:
Прокурорът Николай Колев е бил застрелян с 6 куршума, показва последния оглед на тялото, извършено в съдебна медицина. Предполага се, че първият изстрел е бил в главата, последвали са три в тялото. При огледа е установено, че последните два изстрела са били направени с цел сигурна смърт. Още не е установено чия собственост е намереният до трупа на Колев пистолет. Продължава и издирването на свидетели на показнато убийство.
Междувременно стана ясно, според информация на Дарик Радио, че столичното следствие е поело разследването на убийството на Николай Колев със съдействието на Националната следствена служба. Назначени са съдебно-медицинска, балистична експертиза. В момента тече разпитът на бодигарда на убития – Бойко Христов, в столичната следствена служба.

Прокуратурата: Кой използва Сугарев?

Разбра се също така, че започва проверка, наредена от главния секретар на МВР ген. Борисов, защо жилището и колата на убития снощи прокурор Николай Колев са били проверявани миналата година точно от отряда на баретите, а не от СДВР. Тогава Колев беше арестуван при съвместна акция на баретите и на отдел “Вътрешна сигурност” на Национална служба “Сигурност”, а заповедта за това е била на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов.

От своя страна ексвътрешният министър подчерта, че при ареста на Николай Колева заповедта е била придружена и с постановление на Върховна касационна прокуратура, при строго спазване на изискванията на закона. Йорданов призова също така, за личните коментари на министър-председателя Симеон Сакскобургготски и на президента Георги Първанов по снощното убийство.

Стана ясно още, че Едвин Сугарев е отказал лична охрана и засега ще ползва само автомобил и шофьор, предоставени от МВР, а по предложение на главния секретар на МВР на апелативния прокурор Васил Миков е осигурена 24-часова персонална охрана, съобщи директорът на РДВР-Варна ген. Васелин Петров.

По информация на Днес+ Миков ще бъде охраняван денонощно от цивилен полицаи във Варна и когато е в Добрич, където живее. Днес той се е срещал с ген. Петров, за да обсъди някой неща за информацията, която е съобщил, а именно, че убитият прокурор Николай Колев се опасявал от покушение и свързване на убийството му с главния прокурор Никола Филчев. Петров е заявил, че варненският апелативен прокурор не е споделял с него, да е бил заплашван.

Интервю: Н. Колев беше най-големият бандит сред юристите - думи на полк. Стамо Стамов, бивш антимафиот № 1 във Варна

Самият Колев е твърдял пред близки и колеги, че в последно време е следен. В ефира на Радио Нет, часове след показния разстрел прокурорът от Върховна административна прокуратура Анна Банкова заяви, че Едвин Сугарев и варненския апелативен прокурор Васил Миков също са застрашени. Не ме карайте да изричам думите, че може да има още убийства, каза още Банкова.



Откакто Филчев е на длъжността главен прокурор ние упражняваме професията под непрекъснат тормоз заяви пред БНР Анна Банкова. Според нея проблемите в прокуратурата са пряко свързани с убийството на Никлоай Колев.



Това е отмъщение. По този начин по-рано днес бившият главен прокурор Иван Татарчев квалифицира убийството на Николай Колев пред БНР. Според Татарчев, чийто заместник беше Колев, престъпници, които са излежали присъдата си, след излизане от затвора са извършили тази показна акция. Иван Колев дълги години беше наказателен прокурор, обвинил множество престъпници, допълни Татарчев.

Разбра се, че основната служба, която ще се занимава с разследването ще бъде Дирекция на полицията сектор "Тежки престъпления срещу личността" с шеф Ботьо Ботев. Това каза пред БНР изпълняващият длъжността шеф на Следствието и член на Висшия съдебен съвет Румен Георгиев. Той заяви, че очаква днес главният прокурор Никола Филчев да възложи на Националното следствие работата по случая. Според него версията, че Никола Филчев е замесен по някакъв начин в това убийство, не е достоверна и няма никакви доказателства за това.

Версиите

Главният секретар на МВР ген. Борисов категорично отказа да коментира появилите се версии за поръчителите на убийството, както и за това има ли други застрашени лица.

"Ключът" към всички подозрения, според варненския магистрат Васил Миков - скандалното интервю на прокурора Колев пред електронното издание mediapool.bg>>>пълният текст

Фрагмент от интервюто, взето на 5 март, 2001:
mediapool - Това означава, че има задълбочаваща се тенденция на някакво поведение, което го кара (главният прокурор Филчев, бел. ред.)...
Николай Колев - Той има чувството, че около него има само врагове. Той се е обградил със железни врати, със строга охрана - 8, 10, 12 човека. Предполага, че ще бъде убит, на мен ми е казвал няколко пъти, че от НСО го предупреждават, че аз ще го убия.
mediapool - Че вие ще го убиете?
Николай Колев - Да, че аз ще го убия, което е абсолютно несериозно и налудно. Питах някои хора от НСО защо си правят такива шеги и те ми казаха, че няма такова нещо. Че напротив, той е обсъждал с охраната си дали аз нямам намерения да го убия някой ден.



Днес се очаква да станат известни резултатите от балистичната експертиза и аутопсията на тялото на бившия шеф на Прокуратурата на въоръжениет сили и настоящ прокурор във Върховна административна прокуратура Николай Колев.

 Той беше застрелян пред дома му на столичната улица "Абоба" - пряка на бул. "Пенчо Славейков", след като излезнал да купи батерии за дистанционното. Поне десет куршума са изстреляни срещу прокурора, 9 от тях са го уцелили, като четири са попаднали в лицето и тила.

Свидетели видели двама тичащи мъже, а от полицията предполагат, че е стреляно с 9-милиметрово оръжие, но са убедени, че извършителите са професионалисти. Близо до мястото на престъплението е открита и невзривена граната, която още не е установено дали има връзка с престъплението.