С НПК се правят значими съдебни реформи. Това заяви пред News.bg народният представител от "Продължаваме промяната" Милен Матеев. Промените в НПК, одобрени от Министерски съвет, са изготвени още по времето на кабинета Петков, както припомни Матеев.

Чрез НПК се създава механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му за извършени престъпления от тях. Има много други неща, които са заложени и не са широко оповестени, поясни той. В досъдебното производство се създават две нови фигури - към пострадалите от престъпления се причисляват и пострадалите юридически лица, изтъкна народният представител. Също така към тях се причисляват и подателите на сигнал за извършено престъпление.

Крум Зарков: Съветът на Европа одобри механизъм за разследване на главния прокурор

Крум Зарков: Съветът на Европа одобри механизъм за разследване на главния прокурор

Идеята е разследващия да не е лице от прокуратурата, заради йерархическата зависимост

Отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство могат да бъдат обжалвани пред съд, след като са изминали пътя за вътрешноведомствения контрол в прокуратурата, поясни още Милен Матеев. Медиите ще имат достъп до тези откази и ще могат да ги оповестяват, ако няма класифицирана информация.

Важни промени се правят в Закона за съдебната власт чрез тези промени в НПК, които касаят конституирането на ВСС, каза народният представител. Предвидено е членовете, които се избират от НС да не бъдат съдии, прокурори и следователи, а да бъдат юристи с високи професионални качества от други сфери на правото, заяви Милен Матеев.

Променят се и мнозинствата, с които се избират тримата големи в съдебната система, допълни той. Това вече ще става с обикновено мнозинство на пленума на ВСС. Въвеждат се и т.нар. двойни мнозинства. В голяма степен тези промени ще помогнат за съдебната реформа, е мнението на Матеев.

Тези промени в голяма степен обхващат всичко, което не изисква конституционна промяна. За конституционна промяна остава самото конфигуриране на ВСС, изтъкна народният представител. Остава с измененията в основния закон да се раздели ВСС на две части - съвет на съдиите и съвет на прокурорите. Идеята е прокурорите да не могат да избират съдии и обратното. Остават и конституционните промени, касаещи фигурата на главния прокурор и структурата на прокуратурата.

Крум Зарков: Губим милиони от бавенето на антикорупционните закони

Крум Зарков: Губим милиони от бавенето на антикорупционните закони

При нови избори БСП ще е отново надолу, според социалиста