В Специализираната прокуратура са получени материалите по случая с къщата в Барселона, изпратени от МВР.

Това съобщиха от Специализираната прокуратура след брифинга даден по случая, на който съобщиха, че материали така и не са предадени до този момент.

Барселонагейт: Прокуратурата спешно превежда 219 стр. от испански

Барселонагейт: Прокуратурата спешно превежда 219 стр. от испански

От МВР не е получено нищо, от ДАНС - 26 хвърчащи листа

От Спецпрокуратурата предоставиха и в писмен вид отчет за това, което са направили до момента:

Към момента в хода на воденото разследване не са налице достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219 от НПК за привличане към наказателна отговорност на конкретно лице. От събраната информация по делото е установено, че воденото разследване в Кралство Испания е прекратено.

До настоящия момент по досъдебното производство са проведени множество действия по разследването, вкл. е разпитан в качеството на свидетел - бившият министър-председател на Република България Бойко Борисов.

Първата Еевропейска заповед за разследване е от 05.10.2021 г. С нея са изискани материалите по две конкретни разследвания, провеждани от Прокуратурата в Барселона и Специализирана прокуратура в Мадрид, които имат връзка с разследването на българската Специализирана прокуратура. Въпросната ЕЗР е изпълнена от съдебните власти на Испания и материали по нея постъпиха в Специализирана прокуратура на 14.02.2022 г. Документите са на испански език в обем от 219 страници. Възложен е превод на български.

Втората ЕЗР до прокуратурата в Кралство Испания все още не е изпълнена.

Прокуратурата отрича да е спряла проверката на имота в Барселона

Прокуратурата отрича да е спряла проверката на имота в Барселона

Уверението им е продиктувано от журналистически материал

От прокуратурата уточняват също, че един от основните принципи в наказателния процес е, че не могат да се водят две разследвания с един и същи предмет.

От прокуратурата напомнят, че към момента не е ясно на какво правно основание и от кого е изискана предоставената в МВР и ДАНС информацията по случая, така също от кого е изпратена. В съпроводителното писмо на ДАНС е посочено, че наличната при тях информация е постъпила от дирекция "Международно оперативно сътрудничество" - МВР на 01.02.2022 и не е получена до момента, в който е изискана от наблюдаващия прокурор. Уточнява се отново, че така получена информация няма правна стойност на доказателство в съда.

Бойко Рашков изпратил на Иван Гешев доклад за Барселонагейт

Бойко Рашков изпратил на Иван Гешев доклад за Барселонагейт

Испанските власти предоставили 22 страници

Специализираната прокуратура посочват, че работят със съдебните власти в Кралство Испания, единствено посредством Националното бюро на България в Евроджъст и респективно - Националното бюро на Испания в европейската организация.

Припомняме, малко след като по медии се появи информация, че испанските власти са отговорили на българските власти, без това да е потвърдено официално, премиерът Кирил Петков заяви в телевизионно участие, че знае, че сред приложеното от испанските власти дело има снимки на експремиера Борисов, на което от ГЕРБ излязоха с моментално опровержение, а Борисов отрече да има къща в Барселона.

Това той не прави за първи път, като Борисов коментира и когато прокуратурата се самосезира през февруари 2020 г. До този момент е ясно, че българските разследващи чакаха информация от испанските власти, като дори веднъж отрекоха да са спирали разследването.

Борисов и Горанов в списъка на Кирил Петков

Борисов и Горанов в списъка на Кирил Петков

Кирил Петков: Информацията от Гугъл е всъщност нисък праг на очаквания към прокуратурата