В специализираната наказателна прокуратурата не е постъпвала никаква информация от МВР за "Барселонагейт".

Това обяви говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев пред журналисти. 

Бойко Рашков изпратил на Иван Гешев доклад за Барселонагейт

Бойко Рашков изпратил на Иван Гешев доклад за Барселонагейт

Испанските власти предоставили 22 страници

Единственото, което е получила спецпрокуратурата, и то след специално поиксване, е доклад от 26 страници от ДАНС на английски език, без подпис, без печат, нито е посочен кой е издателят и нито кой е съставил документите. Постановено е да се извърши превод на "документите" от ДАНС.

В спецпрокуратурата в спешен порядък правят превод и на 219 страници, получени от Испания. Отделно на това се очаква и още информация по втората заповед за разследване, която е издадена.

Проведен е разпит на всички свидетели, като бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също е разпитан. След кратко колебание прокуратурата потвърдиха и че Борислава Йовчева също е била разпитана.

Има данни, от които може да се заключи, че има извършено престъпление, допълни Кръстев.

Кръстев обясни, че спецпрокуратурата е изготвила и изпратила две европейски заповеди за разследвания по предвидения законов ред на Евроджъск. По едната са получени вчера въпросните 219 страници на испански език. Другата е в процес на движение.

Изискват се разкриване на банкова тайна, предоставяне на движение на парични потоци, разпит на свидетели и др.

В "доклада" на ДАНС от 26 страници не е посочен кой е издателят, кой е съставителят - нито, която е институцията, която ги издава, няма и физическото лице, което ги е съставило и дали то работи в някоя от службите на Кралство Испания.

В доклада има снимки от текст от медийни публикации от България и Кралство Испания. Наблюдаващият прокурор изискал допълнителна информация от ДАНС, за да се установи кой, на какво законово основание и по какъв повод е изискал тази информация и от кого е получена информацията в България. Христо Кръстев подчерта, че няма знаци, че докладът изхожда от институции в Испания, а и няма автор на този доклад.

"90% от действията по разследването Барселонагейт са извършени. Експертизите са изготвени", уточни говорителят на спецпрокуратурата.

Ако от европейските заповеди за разследване стане ясно, че трябва да бъдат разпитани други свидетели, спецпрокуратурата ще го направи, включително е готова и за преразпит на свидетели. Към настоящия момент всички свидетели са разпитани. След като приключи разследването прокуратурата ще уведоми медиите какъв е техният прочит на доказателствата.

На база на несъбрани доказателства няма как да се каже дали има или няма извършено престъпление, каза още Христо Кръстев.

Прокурор Валентина Маджарова заяви, че делото е широко дебатирано и днес, въпреки че в Испания и в България институциите са наясно, че спецпрокуратурата води разследване. Маджарова намекна и че медийните публикации притесняват процеса по събиране на доказателства.

МВР и ДАНС нямат отношение по този случай, като проверка на всички факти и обстоятелства следва да се извършви по реда на НПК от екипа от изследователи.

Маджарова също изказа недоумение от вида, в който са изпратени материалите от ДАНС. Въпреки това е възложен превод. Спецпрокурорът уточни, че в над 80% от случаите разработките на ДАНС не могат да се включат като пряко доказателство в съдебния процес, а и тяхната цел била друга.

Без този превод не може да се вземе мнение по въпроса дали данните в доклада могат да се приобщят по делото, което прокуратурата води, добави прокурор Маджарова.

Борисов: За къщата в Барселона не са ме питали, питат за хора отпреди 13 г.

Борисов: За къщата в Барселона не са ме питали, питат за хора отпреди 13 г.

Лидерът на ГЕРБ се чуди на комунистическия стил на Рашков

На 14 февруари 2022 г. стана ясно, че испанските власти проверяват информация за недекларирани милиони от български политици. Това сочи докладът, получен от МВР на 2 февруари.

В 22 страници испанските власти говорят за български публични личности, описани са и различни транзакции.

Става дума за скандала, известен у нас като "къщата в Барселона". Испанските власти допускат, че сумата от 5-те милиона евро, с които тя е била закупена от българи, може да е свързана "с недекларирани средства от висши служители на българското правителство", "включително тогавашният премиер Бойко Борисов", се твърди в документите.

Премиерът Кирил Петков вчера заяви в телевизионно участие, че знае, че сред приложеното от испанските власти дело има снимки на експремиера Борисов, на което от ГЕРБ излязоха с моментално опровержение, а Борисов отрече да има къща в Барселона.

Това той не прави за първи път, като Борисов коментира и когато прокуратурата се самосезира през февруари 2020 г. До този момент е ясно, че българските разследващи чакаха информация от испанските власти, като дори веднъж отрекоха да са спирали разследването.