Депутатът от БСП Елена Йончева разполага с документи по случай с къщата в Барселона и т.нар. от нея кръг "Банкя" и настоява главният прокурор да проучи случая. Това е заявила самата тя в град Хасково в рамките на предизборната си обиколка. Йончева твърди, че всички необходими документи ще бъдат предоставени на главния прокурор. В момента се изготвя сигнал съвместно с юристи.

Изявлението на Йончева идва след искането на главния прокурор Сотир Цацаров към ДАНС за предоставяне на информация за всички банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и които са недекларирани по съответния ред.

ДАНС ускорено предава на Цацаров офшорките на властта

ДАНС ускорено предава на Цацаров офшорките на властта

Предстоящите избори нямали общо с искането за проверката на главния прокурор

"Приветстваме главния прокурор за инициативата му да бъдат разследвани офшорни сметки и имоти на български политици в чужбина и ще му помогнем, като предоставим документи за така наречената къща в Барселона", заявява Йончева.

По думите й 1, 7 млн. евро са постъпили по сметка на фирмата EMA BGS SL, която е регистрирана на адреса на къщата в Барселона - ул. "Францеск Ривалта" №8. Управители на дружество,основано юли 2013 г., са Борислава Йовчева, а в последствие и нейният баща Георги Йовчев. Йончева обясни, че тези средства са предоставени от офшорната фирма Palms Enterprises (Overseas) LTD , на която номинален собственик е кипърски безработен Никос Михайлидис.

От БСП са проследили пътя на тези пари и свързаните с тях лица. Елена Йончева твърди, че те водят до трима души - до Иван Саздов, управител на "Tенис клуб Банкя" ЕООД и председател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София 2005 г. Вторият човек е негов съдружник- Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към настоящия момент е собственик на бившия бизнес на премиера, включително и фирмите "Ипон". Третият човек бил Йордан Христов, управител на "Спортни имоти Приморско" АД. По думите на Йончева Саздов и Христов са представлявали офшорната фирма Palms Enterprises"(Overseas) LTD в България. Според Йончева съдружник във въпросната фирма е Gordon Holdings, чиито собственици са осъдени ефективно за организиране на международна схема за пране на пари през 2015 г.

Йончева коментира, че едно от обвиненията е за прикриване на действителните собственици на фирмите, както и за опит за възпрепятстване на правосъдието чрез унищожаване на документи.

"Настояваме главният прокурор да провери тези лица и фирми и да изисква от прокуратурата в Каталуния цялата информация за фирмата EMA BGS SL, по силата на договора за взаимна правна помощ между България и Кралство Испания", заяви тя.

Радев има труден диалог с Борисов заради безконтролността и безнаказаната корупция
Обновена

Радев има труден диалог с Борисов заради безконтролността и безнаказаната корупция

Имало обаче важни теми, по които съгласието е наложително