Вътрешният министър Бойко Рашков е изпратил вчера следобед (14 февруари 2022 г.) доклада по случая, станал по-известен като "Барселонагейт", на главния прокурор Иван Гешев.

Информацията е на Нова телевизия, която се позовава на свои източници. 

Барселонагейт - пране на пари или медийна димка

Барселонагейт - пране на пари или медийна димка

Около бившия премиер ставало все по-напечено

В понеделник стана ясно, че испанските власти проверяват информация за недекларирани милиони от български политици. Това сочи докладът, получен от МВР на 2 февруари. В 22 страници испанските власти говорят за български публични личности, описани са и различни транзакции.

Става дума за скандала, известен у нас като "къщата в Барселона". Испанските власти допускат, че сумата от 5-те милиона евро, с които тя е била закупена от българи, може да е свързана "с недекларирани средства от висши служители на българското правителство", "включително тогавашният премиер Бойко Борисов", се твърди в документите.

Премиерът Кирил Петков вчера заяви в телевизионно участие, че знае, че сред приложеното от испанските власти дело има снимки на експремиера Борисов, на което от ГЕРБ излязоха с моментално опровержение, а Борисов отрече да има къща в Барселона.

Това той не прави за първи път, като Борисов коментира и когато прокуратурата се самосезира през февруари 2020 г. До този момент е ясно, че българските разследващи чакаха информация от испанските власти, като дори веднъж отрекоха да са спирали разследването. 

Прокуратурата отрича да е спряла проверката на имота в Барселона

Прокуратурата отрича да е спряла проверката на имота в Барселона

Уверението им е продиктувано от журналистически материал

По-късно от Спецпрокуратурата обявиха, че превеждат 219 страници от испански.