В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират и политици. Сред тях са депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият премиер Бойко Борисов заради случая "Мата Хари" и на екс министърът на финансите Владислав Горанов. Това потвърди в студиото на Нова телевизия премиерът Кирил Петков след като в прокуратурата преди два дни не изреди имена на политици.

Петков изрично посочи, че с този списък не се посочват виновни и той не издава присъди. Важно е според него прокуратурата да провери тези случаи, а като примери даде: Ние не твърдим, че Борисов има кюлчета, а искаме да се каже от къде и по какъв начин тези кюлчета са се озовали в чекмеджето, за да се направят тези снимки. В този смисъл - коя е Мата Хари и кой е направил снимките, дори и да са постановка. За Владислав Горанов Кирил Петков обясни, че също не твърди, че той е корумпиран, но трябва да се провери дали е вярна информацията и отговарят ли на истината твърденията на Васил Божков, че му е носел пари.

На въпрос дали Цветан Василев е в този списък, Кирил Петков отговори отрицателно и с аргумент, че в списъка няма имена на хора, които вече са много разследвани. Цветан Василев е с повдигнато обвинение, делото КТБ е в съдебна фаза. Тук обаче Петков задава въпрос защо не се е направил дистанционен разпит, например чрез скайп връзка, толкова години, за да може да има някакво по-сериозно развитие по случая. Премиерът има и други въпроси, за които е убеден, че са въпроси, които задава цялото общество.

Премиерът няма да върне сигнали на ДПС за Прокопиев

Премиерът няма да върне сигнали на ДПС за Прокопиев

За "Магнитски" Кирил Петков вярва повече на американската администрация, отколкото на българската прокуратура

На критиките, че дава на прокуратурата той дава информация, която е открита от "Гугъл", а не използва информация от ДАНС и МВР - служби, които са на негово подчинение, Петков обясни, че неговите действия са всъщност "ниска топка". "Нека да изчистим тези от Гугъл, това е толкова нисък праг на очаквания към прокуратурата. Щеше да е много хубаво, ако трябваше някакви специални служби да търсят информация."

Освен това Кирил Петков подчерта, че според него главният прокурор не само би трябвало да знае тези имена, а и би трябвало отдавна да е проверил тази информация, която е общодостъпна и всяко семейство у нас има подозрения.

Той даде и подробности от срещата си с Иван Гешев, като обясни, че всъщност не са си казали нищо особено - Гешев му е поискал примери, Петков е изброил и срещата е приключила. Едва след нея публично и официално прокуратурата се е сетила да иска информация. "Защо никой не говори, никой не смее да назове имената. А това всъщност е работа на главния прокурор", възкликна Петков.

"Това са основните големи фигури. Ако с тези фигури се справим и сме сигурни, че прокуратурата е изчистила въпросите, това би било голям успех."

Кирил Петков посочи: В момента прокуратурата има два избора - или да започнат да работят, или ... цялото общество ще стане наясно, че те не си вършат работа."

Без страх Кирил Петков излезе от прокуратурата

Без страх Кирил Петков излезе от прокуратурата

Петков увери, че уважава разделението на властите

Ясна е била декларацията, която бе прочетена от името на мнозинството в НС с призив за оставката на Иван Гешев, а Кирил Петков я отстоява. Той е сигурен, че министър Надежда Йорданова ще направи най-доброто от себе си при внасяне на искане за отстраняване на главния прокурор във ВСС. Той би приветствал това да стане възможно най-скоро.

Също така Кирил Петков се надява в кратки срокове - веднага след разглеждането на Бюджет 2022 - в пленарна зала да влязат за разглеждане и промените в КПКОНПИ. Премиерът смята, че това трябва да е първият закон, който депутатите трябва да разгледат. Иначе Петков не посочи конкретни имена, които готвят за ръководители, като заяви, че търсят истински професионалисти и експерти без връзки и зависимости у нас. "Надявам се да привлечем много добри специалисти, хора извън България. Дал съм задача да се търси в българската диаспора, тъй като те не биха имали влияния у нас."

На въпрос дали адвокатът и бивш министър Иван Демерджиев, който наследи Янаки Стоилов в служебното правителство, ще бъде един от ръководителите в разделената КПКОНПИ, Петков посочи, че конкретен пост не му е предлаган, но би се радвал Демерджиев да работи с тях. "Харесвам го, той е един смел човек, който иска промяна. Бих се радвал да работи с нас. Един от хората е, които аз лично подкрепям."

Демерджиев поиска дисциплинарка за Гешев и заместника му Цветанова

Демерджиев поиска дисциплинарка за Гешев и заместника му Цветанова

Заради забавяне на информация случайно ли се разпределят делата