Решението на Конституционния съд (КС) е очаквано. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова след единодушното решение на Конституционния съд, че ресорният министър може да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Малко преди да даде брифинга пред журналисти, Йорданова е провела среща с вицепрезидента Илияна Йотова.

МП окомплектова документи за КПКОНПИ

МП окомплектова документи за КПКОНПИ

Надежда Йорданова няма да откликне и на втората покана на КПКОНПИ

Тя обясни, че министърът на правосъдието може да поиска отстраняването на главния прокурор тогава, когато има тежко нарушение на неговите/нейните права или задължения, или се уронва престижът на съдебната власт. Последиците от решенията на КС са изключително важни - стана ясно, че едно от важните взаимодействия между министъра на правосъдието и съдебната власт е искане за предсрочно прекратяване на мандата на един от "тримата големи". Това е една гаранция срещу капсулиране на съдебната власт, подчерта Йорданова.

След излизане на решението на КС, Йорданова ще приложи хипотезата и ще продължи действията на предходните министри - въз основа на конкретни сигнали, ще започнат съответните процедури и ще продължи да иска оставката на главния прокурор.

КПКОНПИ подхвана Иван Гешев

КПКОНПИ подхвана Иван Гешев

Проверяват се сигнали за нарушения на главния прокурор

Надежда Йорданова очаква настоящия състав на ВСС вече да разгледа по същество нейното искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. ВСС трябва да разгледа по същество твърденията, подчерта тя.

"Възможно най-скоро" - това като срок посочи правосъдният министър за задействане на процедурата по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Изключително е важно процедурата да бъде законосъобразна и в рамките на закона, уточни Йорданова и подчерта, че е избирателно твърдението за "война между прокуратурата и Министерство на правосъдието". Не мога да приема, определени нередности, които трябва да се оправят, да се тълкуват като война. В никакъв случай, категорична бе Йорданова.

От кога отстраняването на главния прокурор Иван Гешев по законова процедура е политическа атака, недоумява и зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев.

Надежда Йорданова е готова да поиска отново оставката на главния прокурор Иван Гешев

Надежда Йорданова е готова да поиска отново оставката на главния прокурор Иван Гешев

Прокурорът, разследващ главния прокурор, ще бъде избиран случайно за всеки конкретен случай