Имахме много въпроси какви реални действия ще предприемем, за да се направи разследване на главния прокурор. Нужни са повече отчетност на прокуратурата, адекватни действия. Бяхме питани какво ще направим, когато едно разследване продължава твърде дълго.

Това заяви пред БНТ правосъдният министър Надежда Йорданова след изслушването на премиера Кирил Петков, главния прокурор Иван Гешев и представители на различни институции в Европарламента от мониторинговата група за наблюдение на демокрацията в Европейския парламент - Libe.

В България липсва ефективен механизъм за отчетност и контрол на главния прокурор за случаите, когато има престъпление. Ако Конституционният съд позволи, Йорданова е готова отново да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев, каза тя.

Изчакваме решение на Конституционния съд (КС) дали председателят на Министерския съвет има право по конституция, дали има допълнителни искания за оставката на главния прокурор. Има различни видове нарушения (на настоящия главен прокурор Иван Гешев - б.р.) както от упражняване на правомощията на главния прокурор като ръководител, така и предходните му професионални действия. Не мога да коментирам дали става въпрос за административни решения или за деяния от друг характер, каза Йорданова. 

Припомняме, през юни 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно главния прокурор Иван Гешев.

След като от ВСС отказаха да освободят Гешев, Стоилов изрази намеренията си да обжалва във Върховния административен съд (ВАС) отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа по същество искането му за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

По-късно Янаки Стоилов бе избран за конституционен съдия. На негово място бе назначен Иван Демерджиев. Стоилов изпрати запитването си за предсрочно освобождаване на Иван Гешев на Конституционния съд.

Емануил Йорданов: Сигналите ще засипят Иван Гешев като лавина

Емануил Йорданов: Сигналите ще засипят Иван Гешев като лавина

Прокуратурата за едни е бухалка, за други - пухена възглавница

"Имаме два проблема - мястото на главния прокурор в главната прокуратура - той е на върха. От друга страна липсва законодателно решение да се създаде механизъм за неговото разследване. Когато си в една пирамидална структура, не можеш да разследваш най-големия си началник, защото няма какво да те пази. Нужни са поредица от мерки", смята Йорданова.

По думите й, когато има прокурор, разследващ главния прокурор, трябва да има поредица от гаранции, че този магистрат няма да бъде застрашен от дисциплинарно влияние, да му се гарантира кариерното развитие и след като приключи разследването срещу главния прокурор. Нужно е да може главният прокурор да бъде временно отстранен от длъжност по време на разследването, обясни правосъдният министър.

Тя изтъкна, че магистратът, който ще разследва главния прокурор, трябва има гаранции за собствения си статут. Този магистрат ще бъде избран за конкретен случай, а не да бъде извънреден магистрат, както имаше предложение за прокурор, разследващ главния.

По този начин отговаряме на една от критиките на Конституционния съд, обясни Йорданова.

Редът на Надежда Йорданова за промени: КПКОНПИ, спецсъда, ВСС

Редът на Надежда Йорданова за промени: КПКОНПИ, спецсъда, ВСС

Най-добрият начин за решаване на проблема е изменение в Конституцията

Спецсъдът и спецпрокуратурата ще бъдат закрити, заяви правосъдният министър. Висящите дела в съдебна фаза ще бъдат продължени. Съдиите ще бъдат командировани, където ще бъде преместена подсъдността на делата.

"Делата остават физически в сградата на Спецсъда, папките няма да бъдат местени. Обсъждаме СГС да догледа висящите дела, а Софийският апелативен съд да догледа делата в Спецапелативния съд. Да отпаднат всички пречки, които ще застрашат делата в досъдебна фаза", каза Йорданова.

Демерджиев настоя за закриване на спецсъда на конференцията на Гешев

Демерджиев настоя за закриване на спецсъда на конференцията на Гешев

Иван Гешев: Промените не трябва да личностно мотивирани

От Висшия съдебен съвет са решили да анализират дейността на спецсъда и спецпрокуратурата. По служебен път е направено такова искане, а от ЕК са отговорили, че искането трябва да е по друг начин, стана ясно от думите й.

Запитана какъв би бил полезния статут на Висшия съдебен съвет (ВСС), тя отговори, че това е тема, по която има развитие в разбирането. Чувам все повече гласове, че е полезно за магистратите когато станат членове на ВСС, да продължат да упражняват своята професия, защото стават бюрократи. На това становище има противоречие - как ще се реши конфликтът на интереси. В момента водим дебат, правим обръщение към целия спектър на професионалната общност да можем да формираме окончателно становище.

Очаквам в съдийската колегия да имаме мнозинство на съдии, избирани от съдии, каза министърът по повод обновяване на състава на ВСС.

За прокурорската колегия трябва да има мнозинство от квотата на избраните. Научната мисъл трябва да е по-добре представена. Бъдещите членове на ВСС трябва да са хора с гръбнак, да отстояват ценностите. Погледът на всеки един професионалист е ценен, обясни Йорданова.

Кабинетът започва борба с домашното насилие

Кабинетът започва борба с домашното насилие

Организира се работна среща

Относно темата за домашното насилие Йорданова смята, че са нужни още мерки. За никого не е тайна, че в тази сфера липсва ясна координация, има прехвърляне на топката, липсват програми както за превенция на насилието или за работа с хората, проявили вече насилие.

Нужни са програми за справяне с гнева, за контрол на агресията, въвеждане на по-широка палитра от защитни мерки. Потенциалният насилник продължава да носи оръжие, може да му се даде разрешение за носене на оръжие. Няма контрол, трудно се въвеждат тези заповеди. Искането за налагане на тези мерки е и при спор за родителски права и детето става още по-голям потърпевш, допълни Надежда Йорданова.