Има над 10 сигнала от различен характер срещу главния прокурор Иван Гешев. Има за забавяне на производства, за спиране на такива. Имаше и доста притеснителни сигнали, в които се описваха деяния, които ако се установят, са престъпления, като укриване на документи, използване на служебно влияние.

Това заяви бившият правосъден министър Иван Демерджиев.

По думите му значителна част от сигналите срещу Гешев са събрани и са предадени за работа. Те се проверяват от Министерството на правосъдието и към момента, каза Демерджиев. 

Конституционният съд решава за мандата на Иван Гешев

Конституционният съд решава за мандата на Иван Гешев

Питането направи проф. Янаки Стоилов

По думите му всеки момент трябва да приключат част от проверките и информацията да бъде предоставена на обществеността.

Прекалено дългото задържане в сфера, която е свързана с упражняване на огромни по мащаби власт създава предпоставки за нередности, ставаме свидетели на различни форми на злоупотреби, каза още Демерджиев.

Относно оставката на Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ Демерджиев коментира, че е трябвало да посочи и мотивите при депозирането ѝ. Нас ни интересува какво имущество е отнела тази комисия, какви разноски са платени по загубените дела, какви обезщетения са платени за вреди от страна на комисията, каза Демерджиев.

"Възраждане" към мнозинството: Гешев ще падне не с молби, а с действия

"Възраждане" към мнозинството: Гешев ще падне не с молби, а с действия

Мнозинството изпадало в тотална демагогика без да предлага нищо в конкретика

Припомняме, през юни 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно главния прокурор Иван Гешев.

След като от ВСС отказаха да освободят Гешев, Стоилов изрази намеренията си да обжалва във Върховния административен съд (ВАС) отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа по същество искането му за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

По-късно Янаки Стоилов бе избран за конституционен съдия. На негово място бе назначен Иван Демерджиев. Стоилов изпрати запитването си за предсрочно освобождаване на Иван Гешев на Конституционния съд.