"Проблемът е невъзможността при сегашното законодателство и фактическо положение да се води независимо разследване срещу главния прокурор". Това заяви пред БНР съдия Калин Калпакчиев по темата за разследването на т.н. "трима големи" в Съдебната система.

Вчера бе втората дискусия по темата. На нея министърът на правосъдието заяви, че няма да предлага на Висшия съдебен съвет (ВСС) да дава разрешение за започване на наказателно производство срещу "тримата големи" на върха на Темида.

"Аз не разбрах това включване на правосъдния министър. Така или иначе има решение на Европейския съд за правата на човека, то е обвързващо за България. България е страна по Конвенцията по правата на човека, ние сме задължени да изпълним това решение", каза Калпакчиев

Кирилов се отказа министър да иска разследване на "тримата големи"

Кирилов се отказа министър да иска разследване на "тримата големи"

Министърът не издържа, изнерви се на критиките на законопоректа си и напусна залата

По думите му за представителя на Съвета на Европа, на отдела, който отговаря за изпълнение на решенията на съда - 10-годишната забава на изпълнението на ясните указания в решението се приема като шокиращо.

По думите му проблемът е от невъзможността да бъде разследван главният прокурор, когато към него има подозрение за извършено престъпление. "Няма как да се осигури независимо наказателно преследване, а то ще е независимо, когато се провежда от орган, който не е подчинен на йерархично и фактически на главния прокурор. Трябва да се търси именно такова решение", каза съдия Калпакчиев. 

Кирилов още няма решение дали и как да се разследват "тримата големи"

Кирилов още няма решение дали и как да се разследват "тримата големи"

Трябвало да се допита и до Конституционния съд

"Съвсем ясно е, че срещу председателите на върховните съдилища (ВКС и ВАС) няма никаква пречка и сега, не е имало пречка и в годините да се води наказателно преследване, включително и да се злоупотребява с това", категоричен е съдия Калпакчиев.

Той припомни мандата на бившия главен прокурор Никола Филчев, който, по думите му, "използваше инструментите на наказателното преследване за саморазправа с неудобните му тогава председатели на върховните съдилища".

Атанас Славов: Процедурата за разследване да е само за главния прокурор

Атанас Славов: Процедурата за разследване да е само за главния прокурор

Въпреки препоръките включват и правосъдния министър към наказателния процес

Припомняме, за възможността и главният прокурор да бъде разследван се заговори най-вече след решенията на Европейския съд за правата на човека, който осъди България по делата "Колеви срещу България" и "С.З. срещу България". Специално за тези две дела страната ни трябва да предложи мерки как да бъдат изпълнени препоръките на ЕСПЧ до 1 октомври. В противен случай Комитетът на министрите ще приеме междинна резолюция, което не е добре за международната репутацията на България.

На 18 юни десет неправителствени организации се обявиха против предложените от Кирилов промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които вписват процедура за временно отстраняване и предсрочно прекратяване на правомощията на т.нар. "трима големи" в съдебната власт - председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и на главния прокурор (ГП).

Седмица по-рано Кирилов предложи по искане на министъра на правосъдието или с гласовете на поне трима от съответната колегия на ВСС да се разрешава започване на наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер срещу "тримата големи" и за временното им отстраняване от длъжност.

От неправителствените организации са категорични, че няма нужда от специален ред за разследване на председателите на върховните съдилища, тъй като начинът, по който се образува наказателно производство срещу тях можел да се превърне в сплашващо влияние върху съда.