Все още не е решен въпросът дали и как да бъдат разследвани "тримата големи" в съдебната власт. Това стана ясно от думите на министъра на правосъдието Данаил Кирилов пред БНР. Той не изключва възможността предложението да бъде съгласувано с Венецианската комисия. Необходимо било и запитване към Конституционния съд.

Според Кирилов било пресилено и пристрастно да се изважда пред скоби само главния прокурор и разследванията срещу него. По негови думи ставало въпрос за системен проблем, касаещ и тримата големи - председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор.

Правосъдният министър напомни, че са предприети редица инициативи за публично обсъждане на предложението за въвеждане на такъв режим.

Кирилов прехвърли топката на НС за разследването на "тримата големи" в Темида

Кирилов прехвърли топката на НС за разследването на "тримата големи" в Темида

Парламентът трябва да вземе окончателното решение

Би трябвало всички да съобразяваме, че режимът на тримата големи е установен още в Конституцията и във всички конституционни норми техният статут е равен, подчерта той.

Кирилов обясни, че т.нар. "трима големи" заемат особено място в органа за управление и независимост на съдебната власт - Висшия съдебен съвет. И тримата са членове по право и се избират и назначават по едни и същи ред, посочи той.

Припомняме, във вторник десет неправителствени организации се обявиха против предложените от Кирилов промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които вписват процедура за временно отстраняване и предсрочно прекратяване на правомощията на т.нар. "трима големи" в съдебната власт - председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и на главния прокурор (ГП).

Кирилов предлага разследване на "тримата големи" след разрешение на ВСС

Кирилов предлага разследване на "тримата големи" след разрешение на ВСС

Отправени бяха критики, че в предложенията липсва логика

Миналата седмица Кирилов предложи по искане на министъра на правосъдието или с гласовете на поне трима от съответната колегия на ВСС да се дава разрешение за започване на наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер срещу "тримата големи" и за временното им отстраняване от длъжност.

Според неправителствените организации обаче няма нужда от специален ред за разследване на председателите на върховните съдилища, тъй като начинът, по който се образува наказателно производство срещу тях можел да се превърне в сплашващо влияние върху съда.

10 организации с писмо до ЕК алармират за опасност за българския съд

10 организации с писмо до ЕК алармират за опасност за българския съд

Години наред не се изпълнява решение на ЕСПЧ по делото "Колеви"