Съдиите от Върховния административен съд (ВАС) приеха, че текстовете, с които се създава фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор и неговите заместници, са противоконституционни.

Решението бе прието на днешния пленум на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) по конституционно дело № 4/2021 г.

То е образувано по искане на президента на Република България за установяване на противоконституционност на чл. 46, ал. 8, чл. 194, ал. 6, чл. 213а, ал. 2, чл. 411а, ал. 4 относно думите "както и делата от компетентност на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник" от Наказателно-процесуалния кодекс и чл. 136, ал. 11 от Закона за съдебната власт.

ВАС няма да сезира Конституционния съд за резултатите от изборите

ВАС няма да сезира Конституционния съд за резултатите от изборите

Кариерните бонуси на членове на ВСС и на неговия Инспекторат са противоконституционни

Припомняме, през февруари президентът върна с вето фигурата на прокурора, разследващ главния, само че ветото не мина в правна комисия. 

Само ден след като в Държавен вестник беше обнародван Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който беше създаден особен прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, държавният глава сезира Конституционния съд с искане основни текстове от закона да бъдат обявени за противоконституционни.

На 9 март стана ясно, че Конституционният съд ще разгледа искането на държавния глава.

В края на март прокурорите във ВСС настояха за спиране на процедурата за избор на специалния прокурор.

На 8 април ВСС спря процедурата за избор на специален прокурор.