Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за специалния прокурор, който трябва да разследва главния.

Припомняме, само ден след като в Държавен вестник беше обнародван Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който беше създаден особен прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, държавният глава сезира Конституционния съд с искане основни текстове от закона да бъдат обявени за противоконституционни.

В искането си президентът развива аргументите за противоконституционност на спорните разпоредби относно думите "както и делата от компетентност на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник" от Наказателно-процесуалния кодекс.

Румен Радев даде на КС фигурата на специалния прокурор
Обновена

Румен Радев даде на КС фигурата на специалния прокурор

Оспорването е ден след като в Държавен вестник бяха обнародвани промените в НПК

Президентът е категоричен, че се засягат основни конституционни ценности като независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт, равенството на гражданите пред закона и забраната на извънредните съдилища.

Днешното решение на Конституционния съд до казуса е прието единодушно.

Припомняме, в началото на декември 2020 г. ГЕРБ предложиха да се създаде фигурата на разследващ прокурор, който да разследва обвинител №1. Законодателната инициатива цели да се отговори на препоръките на ЕК, както и на Венецианската комисия.

Очакванията са прокурорът, който да разследва главния прокурор, да бъде избран от март 2021 г.

Ветото върху суперпрокурора не мина в пленарна зала

Ветото върху суперпрокурора не мина в пленарна зала

То било шанс да се премахне "тази екзотика" според социалистите

През ноември 2019 година тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.

Прокуратурата обаче не приема да има отделен прокурор, разследващ главния.

В началото на януари пък Венецианската комисия определи идеята като "странна".

През февруари президентът върна с вето фигурата на прокурора, разследващ главния, само че ветото не мина в правна комисия.