От прокуратурата не одобряват да има отделен прокурор, който да разследва главния прокурор. Изцяло отрицателното становище бе депозирано в Народното събрание от държавното обвинение, пише "24 часа".

Становището на прокуратурата e във връзка с внесения от депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

От Венецианската комисия искат и главният прокурор да може да бъде съден

От Венецианската комисия искат и главният прокурор да може да бъде съден

Намалението на депутатите от 240 на 120 изглежда произволно като брой

В новите текстове се предвижда даването на изключителна компетентност на конкретен обвинител да се занимава с разследвания срещу главния прокурор, при евентуални данни за извършено престъпление.

От прокуратурата акцентират, че няма нужда от подобна нова длъжност, тъй като и законът, и конституцията вече са предвидили механизъм за разследване на главния прокурор, ако има данни за извършено от него престъпление.

Идеята за независим прокурор била с политическа, не с юридическа цел

Идеята за независим прокурор била с политическа, не с юридическа цел

Според Зинаида Златанова се създава втора фигура на главен прокурор

От държавното обвинение се позовават и на наскоро постановеното от Конституционния съд на Решение № 11 от 23 юли 2020 г. по конституционно дело №15/2019 г., според което всеки прокурор в държавата има компетентност и може независимо да проведе разследване на главния прокурор.

Припомняме, на 3 декември от ГЕРБ предложиха промени в НПК, с които се създава фигурата на Разследващ прокурор. Той ще разследва главния прокурор.

През ноември 2019 година тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.