Ветото на държавния глава върху текстовете, които въвеждат фигурата на суперпрокурора, не мина през пленарна зала.

Но пък не се размина без спорове. Президентът много правилно връща закона, каза Крум Зарков. ГЕРБ с умели финтове избягвали важните въпроси за правомощията на главния прокурор. Ще станете за смях, категоричен бе социалистът, който е недоволен, тъй като този проблем не се разрешава вече много години, въпреки че не става въпрос за един или друг конкретен главен прокурор.

Експертите са определили създаването на суперпрокурор като абсурд, заяви Крум Зарков и припомни и оценката на Венецианската комисия.

Ветото на президента е шанс да премахнете тази екзотика, посочи и червеният депутат Филип Попов. Явор Божанков пък смята, че с тази инициатива на властта се замазвали очите на Венецианската комисия. Това е последното законодателно срутище, което правите в този законодателен орган, подчерта той.

Ветото на президента върху суперпрокурора не спъна правната комисия

Ветото на президента върху суперпрокурора не спъна правната комисия

Очаквано ГЕРБ и ОП не го подкрепиха

Християн Митев от Обединени патриоти подчерта, че ветото е неоснователно. Трябва да води дебат за промени в Конституцията, изтъкна и Красимир Ципов от ГЕРБ.

Припомняме, в началото на декември 2020 г. ГЕРБ предложиха да се създаде фигурата на разследващ прокурор, който да разследва обвинител №1. Законодателната инициатива цели да се отговори на препоръките на ЕК, както и на Венецианската комисия.

Очакванията са прокурорът, който да разследва главния прокурор, да бъде избран от март 2021 г.

През ноември 2019 година тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Румен Радев върна с вето фигурата на прокурора, разследващ главния
Обновена

Румен Радев върна с вето фигурата на прокурора, разследващ главния

Промените не предлагат ефективно разследване на главния прокурор

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.

Прокуратурата обаче не приема да има отделен прокурор, разследващ главния.

В началото на януари пък Венецианската комисия определи идеята като "странна".

Миналата седмица президентът върна с вето фигурата на прокурора, разследващ главния, а вчера ветото не мина в правна комисия.