Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет взе решение за откриване процедура за избор на кандидат за прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник.

Колегията обаче реши да предложи на Пленума на ВСС да спре административното производство по процедурата до произнасяне на Конституционния съд по казуса.

Предложенията се внасят в заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено за 8 април.

Припомняме, в началото на декември 2020 г. ГЕРБ предложиха да се създаде фигурата на разследващ прокурор, който да разследва обвинител №1. Законодателната инициатива цели да се отговори на препоръките на ЕК, както и на Венецианската комисия.

КС ще разгледа искането на президента за специалния прокурор

КС ще разгледа искането на президента за специалния прокурор

Радев твърди, че решението за създаването на такаваи фигура е противоконституционно

Още през ноември 2019 г. тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.

Прокуратурата обаче не приема да има отделен прокурор, разследващ главния.

В началото на януари тази година пък Венецианската комисия определи идеята като "странна".

Румен Радев даде на КС фигурата на специалния прокурор
Обновена

Румен Радев даде на КС фигурата на специалния прокурор

Оспорването е ден след като в Държавен вестник бяха обнародвани промените в НПК

През февруари президентът върна с вето фигурата на прокурора, разследващ главния, само че ветото не мина в правна комисия.

Само ден след като в Държавен вестник беше обнародван Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който беше създаден особен прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, държавният глава сезира Конституционния съд с искане основни текстове от закона да бъдат обявени за противоконституционни.

На 9 март стана ясно, че Конституционният съд ще разгледа искането на държавния глава.