Сигналите, които пристигат за главния прокурор Иван Гешев и се обработват в Министерството на правосъдието, са началото на лавина, която ще го засипе. Това заяви пред БНР Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи в кабинета "Костов", сега адвокат.

По думите му в народното събрание трябва да положат сериозни усилия в избора на Инспекторат, който да си върши работата, а не "да е безплатна притурка на Гешев". Следващата стъпка е "да се види какво може да се направи с избора на един читав ВСС", каза бившият вътрешен министър.

Иван Демерджиев: Има над 10 сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев

Иван Демерджиев: Има над 10 сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев

За укриване на документи, за служебно влияние

Йорданов припомни, че настоящият главен прокурор Иван Гешев е "назначен от Бойко Борисов и Цацаров", които сега са с отслабени позиции. В битката си за оцеляване главният прокурор може да разчита на себе си и на 5-6 души около себе си.

Разследването за магистрала "Хемус" към момента е провалено на 90%, благодарение на действията на прокуратурата, смята Йорданов.

По думите му прокуратурата "за едни е бухалка, за други е пухена възглавница, върху която да спят спокойно".

СРП започна проверка срещу Атанас Мангъров

СРП започна проверка срещу Атанас Мангъров

Прокуратурата следва да установи дали има данни за извършено престъпление

Той е категоричен, че когато се правят промени, свързани с прокуратурата и начина ѝ на функциониране към настоящия момент, би трябвало да отчитаме и факта, че не след дълго прокуратурата ще бъде прокуратура след Гешев.

Не мисля, че закриването на специализираните съд и прокуратура може да доведе до нещо лошо за съдебната система, заяви Йорданов. По начина му на функциониране през последните 10 години този съд е доказал несъстоятелността си, допълни бившият вътрешен министър.

"Нека не обръщаме внимание на смешния плач на Гешев, че като се закрият специализираните структури, престъпниците щели да играят Дунавско хоро и да пият шампанско", призова той. Юристът смята, че в специализираните съд и прокуратура "има една крайно непочтена игра с мерките за неотклонение. 

Въпросът за нов шеф на КПКОНПИ не бил обсъждан с правосъдния министър

Въпросът за нов шеф на КПКОНПИ не бил обсъждан с правосъдния министър

Йорданова вижда два варианта след закриването на спецсъдилищата

Запитан за опасенията новата Антикорупционна комисия (КПКОНПИ) да се превърне в бухалка за сега управляващите, Йорданов изтъкна, че за да не стане това, трябва "много внимателно да се изработят законовите текстове".

"Нормално е практикуващите юристи да участват в обсъждането на предстоящите промени на законодателството, но мисля, че е хубаво да се осигури участие и на прокурори, които не са зомбирани от Гешев", обясни Йорданов.

Относно предложението МВР да получи повече самостоятелност при разследването бившият вътрешен министър заяви, че това е възможно решение на някои проблеми, които съществуват в момента в досъдебното производство. Още повече, че и в миналото, и сега в закона има някои текстове, които са близки до това.

И БСП иска пожарната да излезе от МВР

И БСП иска пожарната да излезе от МВР

Свикват експертна среща с коалиционните партньори