До края на седмицата организираме среща с народни представители от всички парламентарно представени партии и експертите по законопроекта, за да се ускори процеса по изчистване на спорните теми и придвижване на законопроекта за одобрение от Министерския съвет. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова заяви, че борбата с домашното насилие е кауза, зад която застават премиерът Кирил Петков и целият му кабинет. Тя допълни, че ще бъде определен вицепремиерът, който ще отговаря по темата.

Простреляната жена в София е жертва на домашно насилие

Простреляната жена в София е жертва на домашно насилие

Това е пореден случай на насилие между настоящи или бивши партньори

"Въпрос на политически кураж е да се отвори тази толкова важна тема в началото на мандата на това правителство", заяви омбудсманът Диана Ковачева. Тя припомни, че под егидата на омбудсмана м.г. бе проведена онлайн дискусия по законопроекта, в която взеха участие над 100 души.

Участниците в срещата изразиха готовност за продължаването на работата по ключовите въпроси, поставени в рамките на обществените консултации до намирането на съгласие по противоположните мнения и предложения за промени в Закона за защита от домашното насилие.

По време на работната срещата присъстваха омбудсманът Диана Ковачева, заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев.

Припомняме, че на 7 април 2020 г., стана ясно, че от началото на извънредното положение у нас все повече хора са станали жертва на насилие в собствения си дом.

Ден по-късно ЕП призова за подкрепа на жертвите на домашно насилие.

В началото на октомври бе съобщено, че всяка четвърта българка - жертва на сексуално или физическо насилие.

На 25 ноември Омбудсманът поиска спешно да бъдат приети промени срещу домашно насилие.

Едва 34% при средно за 59% от българските жени знаят за съществуващо законодателство или политики за закрила и превенция на домашното насилие. В България все по-често жените търсят сами решение на проблема - 56% при 42% средно за ЕС.

На 1 декември стана ясно, че се увеличават се случаите на домашно насилие в условията на пандемия. У нас не се води официална статистика за жертвите. Статистиката се води от кризисни центрове и от горещи телефонни линии. Примерният ръст е между 370 и 500 обаждания на месец за тази година спрямо предходната.

На 13 януари 2021 година бе създаден Централен регистър за случаите на домашно насилие у нас.

На 15 януари 2021 Г. Министерството на правосъдието предложи новите мерки за защита от домашното насилие.