12-те кризисни центъра за настаняване на жени, пострадали от насилие са препълнени по данни на неправителствения сектор. Това стана ясно по време на среща между вицепрезидента Илияна Йотова и представители на неправителствения сектор, ангажирани с темата.

Необходима е допълнителна защита за жените-жертви на насилие в условията на пандемията от Ковид-19. Нужни са превенция и по-широко обществено внимание и информираност за проблема с насилието над жени, категорични са и Йотова, и хората от неправителствения сектор.

Разговорът се проведе в сградата на президентската администрация - "Дондуков" 2 по инициатива на вицепрезидента. Поводът е днешния Международен ден за елиминиране насилието върху жени и в контекста на въвеждането на нови ограничителни мерки във връзка с разпространението на коронавируса. Тази година се навършват и 25 години от приемането на Пекинската декларация за правата на жените.

Жена бе намерена в безпомощно състояние на пътя в Плевенско

Жена бе намерена в безпомощно състояние на пътя в Плевенско

Веднага към мястото са насочени полицейски и медицински екипи

В работната среща участваха представители на Български фонд за жените, Фондация "Асоциация Анимус", Фондация "Емпруув" и Сдружение "Знание, успех, промяна". Представителите на неправителствените организации благодариха на вицепрезидента за последователната ангажираност с проблема и изтъкнаха колко е важна подкрепата на институциите.

По данни на неправителствени организации по време на извънредното положение е отчетен сериозен ръст на случаите на домашно насилие, а в момента 12-те кризисни центъра са препълнени.

Въпреки многобройните документи, промени в законодателството, с борбата срещу насилието над жени и домашното насилие е изцяло ангажиран неправителственият сектор, посочи Илияна Йотова. "Институциите си прехвърлят една на друга отговорностите и стигаме до там, че да няма официална статистика на жертвите на насилие", изтъкна вицепрезидентът.

В Ямбол строят кризисен център за жертви на насилие

В Ямбол строят кризисен център за жертви на насилие

Стойността на проекта е близо 706 000 лева

Необходим е цялостен преглед на законодателството по въпроса с насилието над жени и домашното насилие, тъй като голяма част от последните промени или не работят, или влизат в противоречие с други закони. Още не са оформени и качени за обществено обсъждане промените в Закона за домашното насилие.

Повишаването на наказанието за насилниците не решава проблема, голяма част от който са превенцията и информираността.

Според общоевропейско проучване в България чувствителността на жените към проблема с насилието е доста по-ниска от средната за ЕС - 60% при 78%. Едва 34% при средно за 59% от българските жени знаят за съществуващо законодателство или политики за закрила и превенция на домашното насилие. В България все по-често жените търсят сами решение на проблема - 56% при 42% средно за ЕС.

Всяка четвърта българка – жертва на сексуално или физическо насилие

Всяка четвърта българка – жертва на сексуално или физическо насилие

Стартира проект „Има много начини да се справиш с насилието"

Вицепрезидентът настоява за план за превенция на насилието над жени в условията на настоящата криза и за специален фонд, който да помага на жертвите на насилие. В държавния бюджет трябва да има отделно перо, насочено към този проблем.

В половината административни области няма кризисни центрове за жени, пострадали от насилие, каза Илияна Йотова. По примера на други европейски страни трябва да се създадат системи за предупреждение и закрила, за да могат жените да сигнализират, когато имат нужда от спешна помощ.

Акцент в разговора бяха и въпросите за психологическото насилие и въздействието върху децата, които живеят в среда на насилие.

От Български фонд за жените подариха на Илияна Йотова албум "Вечните хитове на България" - компилация от монолози на насилници към жени-жертви.

Закопчаха мъж заради домашно насилие в Кюстендил

Закопчаха мъж заради домашно насилие в Кюстендил

Мъжът е оказал съпротива по време на арест