Преди по-малко от две седмици жена беше простреляна от бившия си мъж в София, който има ограничителна заповед да не я доближава, съобщи Нова телевизия.

Това е пореден случай на насилие между настоящи или бивши партньори. По данни на МВР за последната година 2098 жени са станали жертви на домашно насилие.

Елена Александрова е майка на 8-годишно момче. По думите й в продължение на осем години тя е била жертва на домашно насилие.

Повдигнаха обвинение на мъжа, прострелял бившата си жена в София
Обновена

Повдигнаха обвинение на мъжа, прострелял бившата си жена в София

Той е оставен за постоянно в ареста

При нея всичко започнало с обещания за любов и семеен уют. Агресията, по думите й, се отключва в моменти, когато мъжът й е употребил алкохол.

"За хора, които са подложени на дългогодишно и системно насилие, е много трудно да подадат сигнал", уточнява Милена Димитрова, координатор на Националната гореща линия за пострадали от насилие в "Асоциация "Анимус".

България с най-висок брой жертви на домашно насилие в ЕС

България с най-висок брой жертви на домашно насилие в ЕС

В приемната на "Пирогов" сигнали се подават масово от възрастни, жени, деца и само от двама мъже

През 2017 година Елена решава да потърси помощ от институциите. Подава сигнал в полицията и в отдел "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане, но нищо не се променило.

На територията на цялата страна има 9 кризисни центрове за пълнолетни лица с общ капацитет от 94 места и 19 за настаняване на деца, с капацитет от 196 места.