От началото на извънредното положение у нас все повече хора са станали жертва на насилие в собствения си дом, търсят помощ от горещите телефони. Сред най-уязвимите са жените, децата и възрастните хора, съобщи Нова телевизия.

Надежда Стойчева, директор на фондация "Асоциация Анимус" коментира, че може да се каже, че няма бум на обажданията, защото жените са много затруднени в ситуация, в която са под контрол.

"Децата докладват повече за насилие върху майките или пък докладват за сериозни конфликти", обясни още Надежда Стойчева.

Възрастни хора, които биват тормозени от децата или внуците си, също търсят помощ от горещите телефонни линии, макар и да не са готови да предприемат други действия.

Според официалните данни за постъпили обаждания и сигнали на Националната телефонна линия за деца, през месец март тази година са проведени над 730 разговора повече в сравнение с февруари. По-голямата част от тези разговори са проведени след обявяването на извънредно положение след 13 март. Същата тенденция се наблюдава и при подадените сигнали за домашно насилие. От фондация "Асоциация Анимус" уточняват, че броят подадени сигнали за месец март е 80 - най-високият регистриран брой от стартирането на горещата линия.

"Националната програма за домашно насилие, трябваше да бъде приета, а все още не е приета към 6-ти април за 2020-та година. Ние нямаме подкрепата на правителството в тази насока", заяви Стойчева.

Важно е да се отбележи, че въпреки ограничената работа на съдебните институции, делата за домашно насилие и за ограничителни заповеди продължават да се разглеждат.