Правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор. Това реши единодушно Конституционния съд днес. Решението е прието единодушно с 10 гласа.

Произнасянето на КС е по тълкувателно дело № 17/2021 г., образувано по искане на Министерския съвет на Република България за тълкуване на разпоредбата на чл.130в, т.3 от Конституцията на Република България, след като ВСС отказа да гледа по същество искането на министър Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. 

Още министър Стоилов внесе искането в КС за тълкуване, като очакваше решението да излезе по-рано - през миналата година и в рамките на неговия мандат. През ноември месец Янаки Стоилов стана конституционен съдия, но неговия наследник в МП Иван Демерджиев поддържаше делото и също заяви, че е готов да реагира при решение на КС. Освен това министър Демерджиев предложи и образуване на дисциплинарно производство за отказа на прокуратурата да предостави информация за случайно разпределение на делата.

Редовният министър от кабинета Кирил Петков Надежда Йорданова също заяви, че подготвя сигнал във ВСС с искане за предсрочно отстраняване на Гешев. Вчера КПКОНПИ привика на разпит Надежда Йорданова именно по думите й, но министърът отказа с аргумент - липса на правно основание.

Искането на оставката на Гешев било само политическо говорене

Искането на оставката на Гешев било само политическо говорене

Главният прокурор не можело да бъде атакуван заради забавени или неуспешни производства

Припомняме, след като през юни 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно главния прокурор Иван Гешев, магистратите отклониха въпроса, като не го разгледаха по същество. Янаки Стоилов обяви и че ще обжалва решението и във Върховния административен съд.

След като от ВСС отказаха да освободят Гешев, Стоилов изрази намеренията си да обжалва във Върховния административен съд (ВАС).