Специализираният наказателен съд преустанови четенето на заключителната част на обвинителния акт по делото за източването на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

С решението си съдът продължава хода на съдебното следствие за образуване на съдебното производство.

Защитата по делото КТБ разтакавала в очакване на случайни фактори

Защитата по делото КТБ разтакавала в очакване на случайни фактори

Според Иван Гешев адвокатите на подсъдимите нямат шанс по делото

Подсъдими по делото са банкерът Цветан Василев, Снежанка Велева- Стефанова, Маргарита Голева, Александър Панталеев, Красимир Хаджидинев, Георги Христов, Мария Димова, Борислава Тренева- Кючукова, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Илиан Зафиров, Георги Зяпков, Цветан Гунев - бившият подуправител на БНБ, Румен Симеонов, Славияна Данаилова- Велева.

Адвокатът на Цветан Василев видя съгласуваност между прокуратурата и съда

Адвокатът на Цветан Василев видя съгласуваност между прокуратурата и съда

Спецсъдът е създаден с определени цели, но те се изместиха с промяна на подсъдността

Съдът уважи мотивите на прокуратурата и преустанови четенето на заключителната част на обвинителния акт по делото.

Според магистратите подсъдимите са получили обвинителния акт на хартия (той е над 5000 страници - б.р.), така че могат да се запознаят в какво са обвинени и да подготвят защитата си.

Адвокатите по делото КТБ настояват да чуят целия обвинителен акт

Адвокатите по делото КТБ настояват да чуят целия обвинителен акт

Асо не се чете обвинението, значи да не се прочете и присъдата, смята Доковска

Припомняме, в края на януари 2019 г. продължаваше "голямото четене" на обвинителния акт по делото КТБ, когато влязоха в сила промени в НПК, които направиха възможно прекъсването му. И днес адвокатите на обвинените настояха четенето да продължи с аргумент, че процедурата трябва да се спази и то по стария НПК, когато делото е започнало.

Адвокат Константин Симеонов заяви, че делото трябва да продължи по стария ред, защото няма преходна и заключителна разпоредба, която да казва какво се случва с казусите, които са висящи.

От своя страна заместник-главният прокурор Иван Гешев поиска делото да тръгне по същество с мотив, че българските граждани искат да знаят какво се случи с парите от фалиралата банка.

Видинският съд пита Съда на ЕС дали да удовлетвори претенции на КТБ

Видинският съд пита Съда на ЕС дали да удовлетвори претенции на КТБ

МС одобри позицията по дело за несъстоятелност на Елит Петрол АД

По думите на Гешев защитата и подсъдимите разчитат делото "КТБ" да се разреши с извънправни способи и случайни фактори при смяна на политическата обстановка и смяна на длъжностни лица.

Припомняме, за написване на мащабния обвинителен акт бяха разпитани над 400 свидетели и са изготвени над 90 експертизи от 27 вещи лица.

На 11 януари 2019 г. бяха арестувани шестима свидетели по делото КТБ. Петима от тях останаха в ареста и с решение на Апелативния спецсъд.

На 31 януари с.г. обвиниха бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов за присвоителна дейност при отпускане на кредит от 25 милиона евро на фирма "Шип инвест".

Зам.-главният прокурор Иван Гешев се надява, че екстрадционното производство в Сърбия ще приключи и Цветан Василев ще бъде върнат в България.