"Защитата и подсъдимите разчитат делото "КТБ" да се разреши с извънправни способи или със случайни фактори при смяна на политическата обстановка и смяна на длъжностни лица."

Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев в коментар пред журналисти и в изчакване на решението на съда дали голямото четене на обвинителния акт по делото КТБ да продължи или да се премине към същината на делото след промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и новата наредба.

Според Иван Гешев адвокатите на подсъдимите нямат шанс по делото на база събраните доказателства.

Адвокатите по делото КТБ настояват да чуят целия обвинителен акт

Адвокатите по делото КТБ настояват да чуят целия обвинителен акт

Асо не се чете обвинението, значи да не се прочете и присъдата, смята Доковска

"Удавник за сламка се хваща и чакат нещо да се промени", заяви Гешев по повод настояването на адвокатите по делото изчитането на обвинителния акт да продължи. Припомняме, още на старта на делото адвокат Константин Симеонов настоя тези, които са написали един обвинителен акт от 5 000 страници, да си го и прочетат. Обвинителният акт от над 5000 страници по делото КТБ бе внесен от Спецпрокуратурата на 20 юли 2017 г., а до този момент четенето продължава.

Според Гешев четенето на обвинителния акт е стара редакция в НПК и не съществува в нито една страна на Европейския съюз, в Европа, а само в Турция.
"Никъде това, което беше до момента, което започна като комедия, и беше напът да стане фарс да се четат хиляди страници, не може да се случи", отсече Гешев.

На прокурорите им омръзнало четенето по делото КТБ и изменили закона

На прокурорите им омръзнало четенето по делото КТБ и изменили закона

България е прокурорска република, смята адвокат Константин Симеонов

По думите на Гешев е нужно една част от закона да се измени. "Факт е, че само в България се пишат такива актове и част от проблемите на българското правосъдие е и това", коментира зам.-главният прокурор.

Той увери, че българската прокуратура не се страхува от процеса по същество, не се страхува от работата си и от доказателствата и експертизите, които са събрани в досъдебното производството. Ако прокуратурата се е страхувала и е имало някакви проблеми, защитата е щяла да иска процесът да тръгне, смята Гешев.

Адвокатът на Цветан Василев видя съгласуваност между прокуратурата и съда

Адвокатът на Цветан Василев видя съгласуваност между прокуратурата и съда

Спецсъдът е създаден с определени цели, но те се изместиха с промяна на подсъдността

По време на днешното съдебно Гешев заяви пред съда, че редът трябва да продължи по промените в НПК с мотив, че делото трябва да тръгне по същество. По думите му правен проблем няма и правата на подсъдимите се гарантират от връчването им на обвинителния акт.


"От нечетенето на обвинителния акт имат интерес българските граждани, които искат да знаят какво се случи с парите от фалиралата банка", изтъкна зам.-главният прокурор и заяви, че всяко едно забавяне руши доверието в правосъдието.

Защитата политизирала делото КТБ, за да не екстрадират Цветан Василев

Защитата политизирала делото КТБ, за да не екстрадират Цветан Василев

Гешев: Адвокатите познават доказателствата и се страхуват

Иван Гешев се надява, че екстрадционното производство в Сърбия ще приключи и Цветан Василев ще бъде върнат в България.

Делото за КТБ тръгва по същество

Делото за КТБ тръгва по същество

Защитата искаше да продължи четенето, за да се изяснят висящите казуси