Четенето на заключителната част на обвинителния акт по делото КТБ продължава и на днешното заседание, предаде БГНЕС.

Следващото е насрочено за 5 февруари.

Според адвокат Константин Симеонов основният проблем е, че измененията в Наказателно-процесуалния кодекс се правят в преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение на Наказателния кодекс.

Това е безумие, само един неграмотник може да го направи по този начин, отсича той. Симеонов е на мнение, че най-интересното е, че това не прави впечатление на никого, включително на президента.

Какво търсят измененията в НПК в Закона за изменения на НК, недоумява той.

Според него целта на промените е да се спре четенето на обвинителния акт по делото.

На прокурорите им омръзна да четат обвинителен акт, който самите те са написали, и затова измениха закона, смята Симеонов и заключава, че България е не парламентарна, а прокурорска република.

До 900-та страница на диспозитива стигна голямото четене на КТБ

До 900-та страница на диспозитива стигна голямото четене на КТБ

Остават още 4 100 страници от диспозитива

От своя страна прокурорите обясниха, че ще бъде значително по-лесно механизмът да се преразкаже, тъй като прочитането отнема много време.

Според адвокатите делото трябва да продължи по стария ред, защото няма преходна и заключителна разпоредба, която да казва какво се случва с казусите, които са висящи.

Прокурорите твърдят, че защитата има право на това свое становище, но съдът е този, който ще прецени как ще се процедира занапред.

Ние се стремим да гарантираме, че съдът няма да върне обвинителния акт и че няма да ни обвинят, че не сме изяснили на подсъдимите в какво са обвинени, посочиха прокурорите.

Съдът ще прецени дали ще бъдат призовани свидетели на заседанието, на което ще се докладва, тъй като процедурата е нова и още не е ясно как ще протече.

Прокуратурата се въоръжи с търпение да изчете обвинението по КТБ

Прокуратурата се въоръжи с търпение да изчете обвинението по КТБ

Процесът за фалита на КТБ започна по същество