Връщаме се векове назад в историята на правото. Това заяви адвокат Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация" пред бТВ.

Изказването му е по повод новите текстове в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и антикорупционния закон, които бяха приети от депутатите през последните дни.

Основните промени, които бяха въведени в НПК, са следните:

  • Отпада четенето на обвинителния акт в началото на делото
  • Уведомяването на близък на задържания може да се отлага до 48 часа
  • Уведомяването на родител на задържано дете може да се отлага до 24 часа

Управляващите твърдят, че целта е да се защитят интересите на обществото и държавата. Експерти обаче виждат в промените начин да бъде ограничено правото на защита.

Според Кашъмов не е редно законът да се променя само защото някой не си е свършил работата и е написал обвинителен акт от десетки хиляди страници. По негови думи решението да не се чете обвинителният акт е свързано с делото за КТБ.

Данаил Кирилов нападна ВКС за борбата с корупцията и "Гражданска отговорност"

Данаил Кирилов нападна ВКС за борбата с корупцията и "Гражданска отговорност"

"Гражданска отговорност" поскъпнала заради ВКС

Относно въведените промени при уведомяването за задържане той изрази опасенията си, че подобни двудневни тайни арести могат да се използват за репресии. Според него има опасност от връщане към полицейското насилие, тъй като определеният срок може да бъде използван за оказване на физически и психически натиск върху задържаните.

По негови думи по този начин родителите отново ще трябва да обикалят районните управления, ако децата им не се приберат навреме.

Парламентът позволи арест до 48 часа без уведомление

Парламентът позволи арест до 48 часа без уведомление

Решението ще е на прокурора на досъдебното производство

Кашъмов упрекна и пренебрегването на тълкувателното решение на Върховния касационен съд, който постанови, че не може да се започва процедура за конфискация срещу лица, които са защитили невинността си в съда.

"Това е битка срещу българският гражданин и неговите права", отсече той и изтъкна, че подобно нещо предполага връщане към 40-те години, когато комунистическата власт е отнемала имуществото на хората и е национализирала имотите.