Защитата цели да превърне казуса КТБ в политически, за да не екстрадират Цветан Василев. Тази позиция изрази ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев в ефира на Нова.

"Целта на защитата е да превърне процеса по казуса "КТБ" в политически, за да не бъде екстрадиран Цветан Василев от Сърбия", заяви Гешев.

Прокуратурата се въоръжи с търпение да изчете обвинението по КТБ

Прокуратурата се въоръжи с търпение да изчете обвинението по КТБ

Процесът за фалита на КТБ започна по същество

Предположението му е, че няма да се наложи да бъде изчетена цялата заключителна част от документите по делото на глас в съдебната зала.

Документите са с обем близо 5000 страници. До скоро е имало практика да бъдат изчитани в съда, но в последно време в повечето случаи просто се записва в протокола, че текстът е прочетен, каза Гешев. За него подобни процедури са остарели и безсмислени.

"Днес спокойно можеше да започнат разпитите на свидетели. Но защитата има интерес да бави процеса и законът й дава това право. Адвокатите знаят какви са доказателствата по делото и се страхуват", смята ръководителят на спецпрокуратурата.

Като "адвокатска пропаганда" Гешев определи твърдението на защитата, че прокуратурата иска да избегне влизането на определени свидетели в съда.

Първото заседание по делото КТБ тръгна

Първото заседание по делото КТБ тръгна

Специализираният наказателен съд даде ход на делото за КТБ от четвърти път

Иван Гешев изнесе информация и по обвинението срещу един от адвокатите на Цветан Василев за оказване на натиск върху основен свидетел по делото.

"Василев е казал на свидетели да дадат 210 000 лева на въпросния адвокат за профилактиране на свидетеля Бисер Лазов. Това са данни от свидетелски показания за разговор, проведен в Белград", обясни шефът на спецпрокуратурата. Освен това същият адвокат още през 2014 г. предупредил свидетели, че следствието и прокуратурата ще претърсват офиси на фирми, свързани с Цветан Василев.

"Вероятно е имало теч на информация. И тогава са започнали действия, свързани с укриване на документи - някои от тях се скриват в помещения с табелка "Адвокат" на вратата, чийто обиск се усложнява от Закона за адвокатурата и те не са претърсени", обясни ситуацията Гешев и добави, че по делото не може да има нови обвиняеми. Започнали са обаче "множество отделени досъдебни производства срещу десетки лица, за които се твърди, че са получавали пари". По думите на Гешев в списъка с имена имало и популярни личности.