На шестима души са били повдигнати обвинения във връзка с делото КТБ. Обвиненията са за участие в организирана престъпна група с цел пране на пари и се очаква да бъде поискан постоянен арест от Специализирания наказателен съд. Това съобщи БНТ, като цитира свои източници в прокуратурата. 

Според обвинението, арестуваните са действали по поръчка на организираната престъпна група, отговорна за източването на КТБ. Сумата, за която са обвинени, е 2,5 млн. лева.

Очаква се утре Спецсъдът да вземе решение за мярката. 

Свидетели по делото КТБ са задържани. Това съобщи адвокатът на банкера Цветан Василев Константин Симеонов, който определя прокурорската акция като "репресивен начин за незаконно влияние върху свидетелите чрез сплашване и лишаване от свобода", предаде БНР. Той не уточнява колко души са били арестувани. 

Припомняме, делото за фалита на КТБ тръгна по същество на 9 май. Тогава Апелативният наказателен съд прие решението на Спецсъда, че няма основания процесът да бъде прекратен и върнат на прокуратурата.

На 14 февруари стана ясно, че Цветан Василев е получил в Сърбия шестте призовки, изпратени му чрез властите. Защитата на Василев беше на мнение, че банкерът е нередовно призован.

Фирма на Цветан Василев осъдена да връща 125 млн. евро на КТБ

Фирма на Цветан Василев осъдена да връща 125 млн. евро на КТБ

Парите са отпуснати на офшорна фирма за покупката на БТК

На 13 декември 2017 г. делото не тръгна заради неполучаване на отговор на съдебната поръчка до Сърбия за Цветан Василев. В началото на заседанието тогава стана ясно, че призовката на Цветан Василев е върната от посочения адрес, като по сведение на домоуправителя подсъдимият не е бил забелязван във входа от 4 години.

Обвинителният акт по делото за фалита на КТБ е над 210 000 страници и беше внесен от Специализираната прокуратура на 20 юли миналата година. По делото са обвинени 18 лица.

Свидетелите по делото са повече от 400. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица, а събраният доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

Освен за участие в организирана престъпна група, обвиняемите ще отговарят пред съда за източване на банката с над 2,7 млрд. лв.

Основен обвиняем е бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, тъй обаче от момента на поставянето на банката под особен надзор не се намира в България. Последното му местонахождение е Сърбия.

Срещу него са повдигнати обвинения за общо 76 деяния.

Последно, през декември Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителния акт спрямо квесторите на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ).

Квесторите са обвинени за умишлена безстопанственост в особено големи размери.