Фирмата V2 на Цветан Василев е осъдена да плати 125 милиона евро на фалиралата КТБ, съобщи Нова телевизия.

Това е първата присъда на Софийския градски съд, по едно от редицата дела, свързани с банката. От съдебното решение става ясно, че парите са отпуснати на офшорна фирма за покупката на БТК.

Според доказателствата, средствата били отпуснати от КТБ като кредити на няколко български компании. Те ги преразпределят и накрая парите стигат до дружеството V2 Investment, регистрирано в Люксембург, което купува телекома.

Цветан Василев пак нередовно призован за делото КТБ

Цветан Василев пак нередовно призован за делото КТБ

Още един обвиняем не се яви в съдебна зала поради заболяване

Според Софийския градски съд в случая кредитите са неиздължени и средствата, които са се върнали обратно при КТБ, са в незначителен размер спрямо предоставените от нея средства, нейно имущество.

Припомняме, делото за фалита на КТБ тръгна по същество на 9 май. Тогава Апелативният наказателен съд прие решението на Спецсъда, че няма основания процесът да бъде прекратен и върнат на прокуратурата.

Фалстарт на мегаделото КТБ

Фалстарт на мегаделото КТБ

Цветан Василев е издирван през мобилни оператори, ГДИН, НСлС, СДВР

На 14 февруари стана ясно, че Цветан Василев е получил в Сърбия шестте призовки, изпратени му чрез властите. Защитата на Василев беше на мнение, че банкерът е нередовно призован.

На 13 декември 2017 г. делото не тръгна заради неполучаване на отговор на съдебната поръчка до Сърбия за Цветан Василев. В началото на заседанието тогава стана ясно, че призовката на Цветан Василев е върната от посочения адрес, като по сведение на домоуправителя подсъдимият не е бил забелязван във входа от 4 години.

Цветан Василев се сдоби с призовка и обвинителен акт

Цветан Василев се сдоби с призовка и обвинителен акт

Сръбските власти връчили на Василев призовка и 11-те хиляди страници обвинение

Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев е един от прокурорите по делото. Той заяви, че "делото ще го има" и прокуратурата има интерес то да тръгне. Той допълни, че доказателствата, с които разполагат, ще дадат отговорите на въпросите, които се задават в обществото.

Обвинителният акт по делото за фалита на КТБ е над 210 000 страници и беше внесен от Специализираната прокуратура на 20 юли тази година. По делото са обвинени 18 лица.

Заболяване на подсъдим отложи делото КТБ

Заболяване на подсъдим отложи делото КТБ

Третият опит за започване на делото е на 27 февруари

Свидетелите по делото са повече от 400. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица, а събраният доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

Освен за участие в организирана престъпна група, обвиняемите ще отговарят пред съда за източване на банката с над 2,7 млрд. лв.

Делото за КТБ разпределено публично на нов съдия

Делото за КТБ разпределено публично на нов съдия

Търговско дело, станало известно като "делото за 102 милиона" е дадено на съдия докладчик Мадлена Желева

Основен обвиняем е бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, тъй обаче от момента на поставянето на банката под особен надзор не се намира в България. Последното му местонахождение е Сърбия.

Срещу него са повдигнати обвинения за общо 76 деяния.

Първото заседание по делото КТБ тръгна

Първото заседание по делото КТБ тръгна

Специализираният наказателен съд даде ход на делото за КТБ от четвърти път

Сред обвинените е и бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев, на когото са повдигнати обвинения за длъжностно престъпление.

Защитата политизирала делото КТБ, за да не екстрадират Цветан Василев

Защитата политизирала делото КТБ, за да не екстрадират Цветан Василев

Гешев: Адвокатите познават доказателствата и се страхуват

На 17 юли тази година депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че Елена Йончева има общ бизнес с Цветан Василев. Той припомни скандалите си с Йончева и общата й фирма с офшорка.

Добрев представи документи, споде които офшорката внася в общата компания 315 000 лева. 5 000 внасяла червената депутатка. Парите са вложени в КТБ. Собствеността била 50/50.  

Елена Йончева с общ бизнес с Цветан Василев
Обновена

Елена Йончева с общ бизнес с Цветан Василев

Йончева отвръща на удара на ГЕРБ със съдебно дело