Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителния акт спрямо квесторите на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ).

Квесторите са обвинени за умишлена безстопанственост в особено големи размери.

Според обвинителния акт в периода от 20 август 2014 година до 14 януари 2015 година Станислав Л. и Елека К., в качеството си на квестори в КТБ и в съучастие, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни щети на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), като деянието е извършено умишлено и причинените вреди са в особено големи размери - общо 1 070 383 лева.

Обвинението срещу двамата беше повдигнато в началото на месец май тази година.
Тогава прокуратурата прецизира, че срокът на извършеното деянието е между 20 август 2014 година до 6 ноември 2014 година. Този срок е удължен до 14 януари 2015 година, но нанесената щета от действията им остава същата.

Прокуратурата обвини квесторите на КТБ

Прокуратурата обвини квесторите на КТБ

С действията си нанесли щети за над 1 млн. лв

Обвинението нa прокуратурата е, че двамата умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент. Заради тези им действия депозитите били прехвърлени за изплащане към Фонд за гарантиране на влоговете в банките.

И двамата са с мярка за неотклонение "подписка".

Фирма на Цветан Василев осъдена да връща 125 млн. евро на КТБ

Фирма на Цветан Василев осъдена да връща 125 млн. евро на КТБ

Парите са отпуснати на офшорна фирма за покупката на БТК

Ако бъдат признати за виновни, двамата могат да получат ефективни присъди от 3 до 12 години, както и забрана да упражняват определена професия или дейности, включително да заемат държавна или обществена длъжност.