Обвиниха бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов за присвоителна дейност при отпускане на кредит от 25 милиона евро на фирма "Шип инвест".

Пред журналисти той заяви, фирмата не е офшорка, а извън протокола се твърдяло, че част от тези 25 милиона евро са отишли към Елена Йончева.

Христов допълни, че не са му били предоставени такива доказателства и той не разбирал каква е неговата вина.

Той посочи, че "Шип инвест" е искала пари за придобиване на акции от русенска корабостроителница. Акциите се придобити, а кредитът е обслужван от 20 юли 2014 г.

Георги Христов поясни, че в това производство, което е отделно от Мегаделото КТБ имало още два участници освен него - Александър Панталеев и Цветан Василев.

Задържани са шестима свидетели по делото за КТБ

Задържани са шестима свидетели по делото за КТБ

Сумата, за която са обвинени, е 2,5 млн. лева

Припомняме, делото за фалита на КТБ тръгна по същество на 9 май. Тогава Апелативният наказателен съд прие решението на Спецсъда, че няма основания процесът да бъде прекратен и върнат на прокуратурата.

На 14 февруари стана ясно, че Цветан Василев е получил в Сърбия шестте призовки, изпратени му чрез властите. Защитата на Василев беше на мнение, че банкерът е нередовно призован.

На 13 декември 2017 г. делото не тръгна заради неполучаване на отговор на съдебната поръчка до Сърбия за Цветан Василев. В началото на заседанието тогава стана ясно, че призовката на Цветан Василев е върната от посочения адрес, като по сведение на домоуправителя подсъдимият не е бил забелязван във входа от 4 години.

Фирма на Цветан Василев осъдена да връща 125 млн. евро на КТБ

Фирма на Цветан Василев осъдена да връща 125 млн. евро на КТБ

Парите са отпуснати на офшорна фирма за покупката на БТК

Обвинителният акт по делото за фалита на КТБ е над 210 000 страници и беше внесен от Специализираната прокуратура на 20 юли миналата година. По делото са обвинени 18 лица.

Основен обвиняем е бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, тъй обаче от момента на поставянето на банката под особен надзор не се намира в България. Последното му местонахождение е Сърбия.

Срещу него са повдигнати обвинения за общо 76 деяния.

Фалстарт на мегаделото КТБ

Фалстарт на мегаделото КТБ

Цветан Василев е издирван през мобилни оператори, ГДИН, НСлС, СДВР

Последно, през декември Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителния акт спрямо квесторите на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ).

Квесторите са обвинени за умишлена безстопанственост в особено големи размери.